Vietnam

Velkommen til en alle tiders tur til det nye og gamle Vietnam.

Turen går fra 19. februar til 11. mars, 2019.

Langtidsferie i 21 dager, 20 netter.

 

Slå følge til Vietnams uendelige mangefold: Fascinerende landskaper, gyldne og kritthvite strender, livlige byer, kulturelle skatter og Asias vennligste folk. Du reiser hjem igjen med bagasjen full av uforglemmelige inntrykk.

 

I denne langstrakte kyststaten langs Sørkinahavet forenes det tropisk eksotiske med buddhistenes stille ettertenksomhet. Vi begynner i det rolige nord med den vakre hovedstaden Hanoi, der vi overalt blir møtt med en overveldende asiatisk vennlighet. 1600 kilometer lenger sør ligger Vietnams økonomiske motor, Ho Chi Minh-byen, oppkalt etter landsfaderen, populært kalt «onkel Ho». På folkemunne heter byen fortsatt Saigon, I Vietnams største by med over sju millioner innbyggere koker det av hektisk aktivitet.

 

Dette er en tur der du vil få oppleve vietnameseren på nært hold, du vil få møte bønder på rismarkene, oppleve buddhistmunkenes enkle liv i templene, saumfare eventyrlige markeder, kanskje ta mål av deg hos en skredder, bare slappe av på stranden eller leie en sykkel og ta din egen oppdagelsestur. Du vil ikke ha et eneste dødpunkt. Hos oss får du vekslingen mellom spennende programdager og avslappende fridager.

 

Her har du noen av høydepunktene på denne turen:

 

*Et minicruise på et døgn på Halong-bukten i nord, en selsom verden som består av nærmere 2000 øyer,

de fleste av dem av kalkstein i de mest ulike former og fasonger. Og når solen går ned sitter vi alle på

soldekk og beundrer prakten.

 

* Under en byvandring i Hanoi går vi innom mausoleet, der den balsamerte uavhengighetslederen,

Ho Chi. Minh, ligger på lit de parade. For folk flest var han ikke den beinharde kommunisten, men

uavhengighetslederen. Folk kalte ham "onkel Ho". Han døde i 1969, seks år før uavhengighetskrigen ble

kronet med seir.

 

* Vi skal gå innom den underjordiske landsbyen Vinh Moc, et nettverk av tunneller som lå på grensen mellom

Nord- og Sør-Vietnam. Tunnellene ble gravd ut for å beskytte sivilbefolkningen mot bombing. Flere hundre

mennesker levde under jorda, de mest utholdende i seks år.

 

* I en hel uke blir vi boende på Ally Beach Boutique hotel i Hoi An. Du kan bli vekket til tonene fra

Sørkinahavets bølgeskvulp og slappe av på en privat strand. Vil du være mer aktiv har vi sørget for

turprogrammer til deg.

 

* Hoi An er berømt for sin silkeproduksjon. Vi skal se nærmere på silkeormen eller rettere sagt larven som

spinner en uavbrutt silketråd som er 4000 meter lang og 65 mikrometer i diameter. Det kalles

presisjonsarbeid.

 

* Vi skal seile på Mekong, elven som gir 90 millioner mennesker i Vietnam, Kampuchea, Kina, Laos og

Thailand tre risavlinger hvert bidige år.

 

* Vi skal få oppleve det flytende markedet i Cai Rang, det største i Vietnam. Alt kjøp og salg av frukt og

grønnsaker skjer fra båt til båt. En fest for øyet og en fryd for kameralinser.

 

 

Fullstendig turprogram:

 

1. dag, Tirsdag, 19. februar, Sola – Oslo - Doha – Hanoi (neste dag)

 

Vi flyr fra Stavanger til Oslo, og derfra til Doha på den arabiske halvøya. Der blir det en liten pause før vi før vi flyr videre til Hanoi. Det er en lang flytur, og hvis du ikke tilhører de heldige som sovner i flysetet, så kan vi anbefale to bøker: Engelske «Lonely Planet» er en av de beste, grundigste og mest pålitelige guidebøkene som finnes. På norsk har dessuten journalisten Einar Kr. Holtet skrevet boka med tittelen «Verdens tøffeste folk», en skildring av det hardt prøvde vietnamesiske folkets vei mot en bedre framtid. Etter årevis med krig har vietnameserne første nedkjempet de franske kolonistene, og deretter sendt den amerikanske krigsmakten hjem

 

2. dag, Onsdag, 20. februar, Hanoi

 

Vi lander i Hanoi kl. 11.20. Før vi har kommet gjennom passkontrollen og fått bagasjen vår har det fort gått en times tid. I ankomsthallen venter vår vietnamesiske guide og bussen som skal ta oss til hotellet vårt sentralt i den vietnamesiske hovedstaden.

 

Vi legger inn en to, tre timers pause etter en lang flytur, før vi tar en første sightseeingtur i Vietnams hovedstad som regnes som en av verdens vakreste byer med grandiose parker og innsjøer, og dertil den sjarmerende gamlebyen med trange og turbulente gater og smug. Vi vandrer rundt i et herlig kaos av gatekjøkken, souvenirboder, byens berømte skredderatelier og trafikk. Middag og hotell i Hanoi. (Flymat og M)

 

3. dag, Torsdag, 21. februar, Hanoi

 

Vi har satt av dagen til sightseeing i den vietnamesiske hovedstaden. Første post på programmet er mausoleet, der den balsamerte Ho Chi Minh ligger på Lit-de-Parade. «Onkel Ho» er fortsatt Vietnams mest berømte personlighet, og om kommunist eller glødende antikommunist så viser man respekt for landets uavhengighetsleder. Han døde i 1969, seks år før uavhengighetskampen ble kronet med seier. Like ved mausoleet ligger presidentpalasset, der «onkel Ho» slett ikke ville bo. Han foretrakk et lite spartansk hus på naboeiendommen.Derfra fortsetter vi til litteratur-tempelet, en tusen år gammel hyllest til den kinesiske filosofen Konfucius, og et sjelden godt bevart eksempel på tradisjonell vietnamesisk arkitektur. Tempelet er for øvrig også Vietnams første universitet.

 

Lunsjen kan du innta på en av Hanois tusener av restauranter. Du spiser trygt i Vietnam. Reiselederen din har vært i Vietnam utallige ganger, og aldri fått magesjau. Bestill en øl, den koster nesten ingenting. Flaskeølet heter Beer Hanoi. På ettermiddagen skal vi på dukketeater. Det er nesten bare utlendinger som kommer for å se en forestilling som skjer med dukker i vann og med levende musikk. Alt skjer på vietnamesisk og du skjønner ikke bæret av det som foregår, men det er likevel en fascinerende opplevelse som er over etter en snau time. Hotell og middag. (F, M)

 

4. dag, Fredag, 22. februar, Halongbukten

 

Etter frokosten på hotellet skal vi kjøre 190 km østover til Halong-bukten, en selsom verden som består av nærmere 2000 øyer, de fleste av kalkstein i mange ulike former og fasonger. Mange av øyene er hule med enorme grotter, mens andre er støttepunkter for flytende fiskerlandsbyer. (F, M)

 

5. dag, Lørdag, 23. februar Halong Bay - Hanoi

 

Etter en god natts søvn ombord i båten blir det servert frokost. Ved ellevetiden blir vi satt i land

og kjørt tilbake til hotellet vårt i Hanoi. Resten av dagen overlater vi til det private initiativet. Vi treffes igjen til middag på kveldstid. (F, M)

 

 

6. dag, Søndag, 24. februar – Hanoi – Hue

 

Etter frokost tar vi morgenflyet sørover til keiserbyen Hue som ligger omtrent midt i landet. I Hue sjekker vi inn på hotellet., før vi begynner vår sightseeingtur. Fram til begynnelsen på 1800-tallet hadde Vietnam stort sett vært splittet i forskjellige keiserdømmer som ofte lå i krig med hverandre. I 1802 klarte Nguyen-dynastiet fra sør å få kontroll over hele landet. Samtidig fikk Frankrike fra begynnelsen av 1800-tallet stor apetitt på Indokina, som hele regionen ble kalt. Vietnam ble fransk koloni. Landets to siste keisere, Khai Dinh og Bao Dai endte som franske nikkedukker. Og Bao Dai avsluttet sin keisertilværelse som playboy på den franske Riviera.

 

Hue deles av Parfymeelven som renner ut i Sørkinahavet like sør for byen. Når vi turister strømmer til Hue,

så er det for å besøke gamlebyen med festningen, Citadellet og Den forbudte by, med adgang forbudt for alle som ikke tilhørte keiserens familie. Det blir båttur på Parfymeelven. Turen inkluderer vanligvis lunsj og transport til mausoleet til keiser Khai Dinh. Selve keiserpalasset er en kopi av Den forbudte by i Beijing. Keiserpalasset fikk en hard medfart under krigene i 1960-årene. Nå pågår store restaureringsarbeider. Middag og hotell i Hue (F,L,M)

 

7,dag. Mandag, 25.februar, Hue

 

Etter frokost skal vi se nærmere på krigene som herjet regionen. Etter andre verdenskrig ville mange vietnamesere kvitte seg med det franske styret. Under ledelse av Ho Che Minh klarte kommunistene å ta makten i Nord-Vietnam, men i Sør-Vietnam styrte den franske kolonimakten.

I 1953 led Frankrike et enormt prestisjenederlag, da franske styrker utstyrt med den tids mest moderne våpen ble knust i slaget om Dien Bien Phu, av en bondehær «kledd i pyjamasbukser» Det var den gangen vietnameserne fikk tilnavnet «verdens tøffeste folk».

 

Selv om interessen for krigshistorie kan være begrenset så kan det være interessant å besøke området rundt den tidligere grensen mellom Nord- og Sør-Vietnam. Vi vil kjøre dit etter frokost. Det er strengt tatt aldri vært en grense, men en demilitarisert sone (DMZ), hvor partene i teorien var enig om ikke å krige. Høydepunktet er Vinh Moc tunnellene, en underjordisk landsby nær grensen på vestlig side. Der har vietnameserne gravd ut et stort nettverk av tunneller, der befolkningen kunne beskytte seg mot amerikanske bomber. I motsetning til de berømte Cu Chi-tunnellene nær Saigon, som ble brukt til militære formål, er Vinh Moc-tunnellene beregnet til sivilister i området i og rundt landsbyen Vinh Moc. Tunnellene skulle beskytte dem mot amerikanske bomber. Alt i alt har det levd flere hundre mennesker under jordoverflaten, de lengste har bodd der i seks år Man har hatt et underjordisk sykehus i tunnellene, 17 barn er blitt født der, og skolepliktige har fått sin undervisning der. Lunsj underveis. Vi vender tilbake til Hue for hotell og middag. (F,L.M)

 

8. dag, Tirsdag, 26.02. Hue til Hoi An

 

Frokost. Deretter er det farvel med Hue. Vi blir hentet med buss og kjørt 140 km sørover til Hoi An.

Fra denne dagen og åtte dager framover blir vi boende i Hoi An. I middelalderen og like til det 18. århundre var Hoi An en av de viktigste havnebyene ved Sørkinahavet. Derfra gikk den maritime silkeruten fra Kina like til Europa med silke, krydder og andre eksotiske varer, men etter hvert overtok større havnebyer all trafikken. Hoi An ble fullstendig utkonkurrert og oversett. Det skjedde ingen utvikling i Hoi An, - derfor har vi i dag fått en perle av en liten by som er bevart i sin opprinnelige sjarm fra det 15. til det 18. århundre. (F, M)

 

 

Fra denne dagen, dag 8, blir vi boende på vårt fire stjerners strandhotell i Hoi An til dag 15.(6. mars) Dagene er dine om du bare vil slappe av på stranden, rusle rundt i en liten, oversiktlig by, ta en sykkeltur i omegnen eller slå følge på våre utflukter. I erkjennelsen av at det kan bli for mye tid uten aktiviteter har vi annen hver dag satt inn ulike turer uten ekstra kostnader for deltakerne. For øvrig er det norsk reiseleder med under hele oppholdet. Han bor på samme hotell som gruppen.

 

 

9. dag, onsdag, 27.februar, Byvandring i Hoi An

 

Etter frokost gir vi oss ut på byvandring i den praktfullt bevarte gamlebyen i Hoi An med vår engelsktalende vietnamesiske guide. Her kan du se kinesiske pagoder og den japanske bro side om side med vakre villaer i fransk kolonistil. Hoi Ans storhetstid som en viktig havneby varte fram til slutten av 1700-tallet. Byen ble senere ikke modernisert og ble stort sett spart for de mange krigenes ødeleggelser. Hoi An gir derfor et unikt innblikk i fortiden. Ettermiddagen til badelivets gleder eller andre gjøremål og felles middag. (F, M)

 

10. dag, torsdag, 28. februar, Hoi An - Stranden

 

Dagen er din og bare frokosten og middagen om kvelden er en del av programmet. Du kan nyte dagen under en solparasoll ved en av Sørkinahavets endeløse strender eller ved hotellets bassengkant. Eller kanskje kan en sykkeltur friste, om du ikke bare vil shoppe og gå på oppdagelsesferd. Vi treffes igjen i kveld. Dagen er din og bare frokosten og middagen om kvelden er en del av programmet. (F, M)

 

11. dag, fredag,01. mars, Silkeproduksjon i Hoi An

 

Frokost. Hoi An er berømt for sin silkeproduksjon og er dessuten Vietnams skredderby. Den lille byen skal ha 260 skredderbutikker. Bestemmer du stoff og tar du mål kan skredderne på rekordtid sy dine plagg til utrolig lave priser, selv skreddersydde silkeskjorter selges til en god pris.

 

Det er nettopp silkeproduksjonen som er tema for formiddagens tur som begynner ved et morbærtre. Silkeormen eller rettere sagt larven lever av bladene på morbærtrærne. Som takk for maten spinner larven en kokong som består av en uavbrutt silketrå som er 4000 meter lang og 65 mikrometer i diameter. Av 50.000 slike konkonger får man ca. 120 kilo med ferdig silkegarn av ypperste kvalitet. (F,M)

 

12. dag , lørdag, 2. mars, Hoi An - stranden

 

Frokost. Deretter er det kanskje strandlivets gleder. Vær oppmerksom på at det kan være mulig å få en vietnamesisk massasje under solparasollen. Vi møtes igjen om kvelden til vår felles middag. (F, M)

 

13. dag, søndag, 03. mars, Hoi An

 

Frokost. I dag kan vi tilby en tur til Champafolkets tempelby, My Son, ca 30 km fra Hoi An. Champafolket er et malaysisk folkeslag som nedstammer fra det mektige kongeriket Champa på kysten av Vietnam. Champariket eksisterte fra ca. år 200 til det brøt sammen i 1471. Da ble vietnameserne det dominerende folket i hele det området som utgjør dagens Vietnam. Det blir antatt at champafolket opprinnelig stammer fra India, - de er den dag i dag hinduer. I Vietnam lever det ca.110.000 champanere. Deres tidligere storhet er det lite igjen av I dag er de redusert til en fattig minoritetsgruppe. Tempelbyen vi skal besøke besto opprinnelig av 70 templer, de fleste ligger i ruiner, men vel verd et besøk. Fra My Son retur til Hoi An og hotellet vårt.(F, M)

 

14. dag, mandag, 04. mars, Hoi An

 

Dagen til egen disposisjon. Frokost og felles middag om kvelden. (F og M)

 

15. dag, tirsdag, 05. mars , Hoi An - Saigon

 

Etter frokost må vi si farvel til Hoi An og ta bussen til flyplassen. I Saigon blir vi hentet på flyplassen og kjørt til hotellet vårt. Om ettermiddagen kaster vi oss ut i storbytrafikken. Trafikken er i seg selv en begivenhet.. Det hersker det reneste anarki når titusener av vietnamesere på mopeder, motorsykler, scootere og bak bilratt viser en oppsiktsvekkende kreativitet. Middag (F, M)

 

16. dag, onsdag, 6. mars, Saigon

 

Vi skal bruke dagen med vår engelsktalende vietnamesiske guide til å oppdage Saigon med mer enn sju millioner innbyggere. Til tross for kriger og tropeklima har de blankskurte hotellpalassene fra 1920- og 1930-årene klart seg forbløffende bra. Det samme gjelder for katedralen, rådhuset og ikke minst Asias mest imponerende postkontor.

 

Lunsj underveis før vi fortsetter til Cholon eller Chinatown. Man regner med at det bor ca. en halv million kinesere i denne bydelen. Et enormt varetilbud av alt fra matvarer og klær til isenkram og dataspill side om side med det kinesiske mindretallets templer og pagoder. Gudshus og børs i muntert samliv. Felles middag.(F, L, M)

 

17. dag, torsdag, 7. mars, Saigon – Mekongdeltaet

 

Tidlig frokost, deretter blir vi hentet av vår guide for en to dagers tur til Mekong-deltaet.

Mekong, en av Asias mektigste elver. 90 millioner mennesker i Vietnam, Kampuchea, Kina, Laos og Thailand livnærer seg av Mekong som kan by på tre risavlinger i året.

 

Det er et par timers kjøretur til Ben Tre i deltaet. Der går vi over i en sampan, en liten flatbunnet båt for å besøke noen av øyene i deltaet. Underveis besøker vi et verksted, der det produseres suvenirer av kokosnøtter. Det blir også besøk i en frukthage, der vi kan forsyne oss med eksotiske frukter. Deretter går vi over i en enda mindre båt for å få et inntrykk av nettverket av sideelver og kanaler i en grønn, fager verden hyllet inn av kokospalmer og eksotiske planter. Underveis får vi servert lunsj. Så tar vi en sampan tilbake til hovedveien og kjører til Can Tho, den største byen i Mekongdeltaet med 1,5 millioner innbyggere. Der blir det middag og hotell. (F, L, M)

 

18. dag, fredag, 8. mars, Mekong-deltaet - Saigon

 

Grytidlig går vi ombord i en båt for å oppleve en av Mekongs mest livlige og fargerike attraksjoner: Det flytende markedet i Cai Rang, det største markedet for frukt og grønnsaker i hele den vietnamesiske delen av Mekong. Vi når fram akkurat når dagslyset forsiktig bryter gjennom og oppdager at vi er omgitt av flere hundre små lydløse båter som alle driver kjøp og salg av frukt og grønnsaker, servering av frokost, kaffe og te fra båt til båt. Det er en fest for øyet og en fryd for kameralinsene. Ved nitiden er vi tilbake på hotellet, der vi tar igjen tapt søvn før vi pakker og begynner returen til Saigon. Underveis blir det lunsj og middag om kvelden i Saigon. (F, L, M)

 

19. dag, lørdag 09 mars, Saigon

 

nDagen er din. Det er nest siste dag i Vietnam og eventyrlige Saigon. Kanskje har du lyst til å gå litt rundt på egenhånd, shoppe og fotografere. Du har frokost på hotellet og avskjedsmiddag om kvelden. (F, M)

 

20. dag, søndag, 10. mars , Saigon til Doha

 

Det er siste dag i Vietnam, og beregnet avreise fra hotellet rundt kl. 16:00. Vi liker å beregner litt ekstra tid i Saigons trafikkmylder. Flyet vårt har avgang kl. 19:15 og vi er framme i Doha på den arabiske halvøya ved midnattstid. (F pluss Flymat)

 

 

21. dag, mandag, 11. mars, Doha – Stavanger

 

I Doha har vi ca. halvannen times ventetid, før vi fortsetter til København. Der skal vi være

framme grytidlig kl. 06:20, norsk tid. Dermed rekker vi morgenflyet til Sola som har avgang kl.08.05 og som lander kl.09:20. Takk for turen!

 

Turen koster 27.995 kr, Tillegg for enkeltrom 4000 kr.

 

Denne prisen dekker:

* Fly Stavanger – Hanoi og Saigon – Stavanger inkl. skatter og avgifter skatter og avgifter.

* Fly Hanoi til Hoi An inkl. skatter og avgifter.

* Fly Hoi An til Saigon inkl.skatter og avgifter.

* Båttur med en natts overnatting.

* Buss/minibuss til og fra flyplasser og alle turer i henhold til programmet.

* Førsteklasses hoteller i Hanoi, Hoi An, Saigon og Can Tho.

* Måltider: 19 frokoster, 4 lunsjer og 19 middager, I tillegg Flymat 1. dag og middag

nest siste dag. (Se program og forkortelsene F (frokost), L (lunsj) og M (Middag).

* Inngangsbilletter i henhold til programmet.

* Engelsktalende guider.

* Norsk reiseleder.

 

Følgende er ikke inkludert:

* Øl, vin og brennevin.

* Tips til hotell- og restaurantbetjening, guider og bussjåfør.

* Visum.

* Reiseforsikring og vaksiner.

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@viksveen.no

Det flytende markedet i Cai Rang.

Bilder Vietnam

Tilbudet av frukt og grønnsaker er overdådig i Vietnam.

Avslappet og hyggelig midt oppe i handelen med frukt og grønnsaker.

Strendene i Hoi An.

Hvitløk og løk så tårene triller!

Hoi An med den japanske bro.

Salat så det holder!

Det er trangt om plassen i morgenrusjet, og takk og pris for at ikke alle har bil.

Levende hummer til strandlunsjen,

selgeren gjør opp bål og koker den for deg.

I tempelet ofrer du noen røkelsesstaver for god helse og et langt liv.

Saigons praktulle rådhus blir overskygget av nye høyhus.

Naturlig fiskeoppdratt i Vietman.

Copyright © All Rights Reserved