Provence og Rivieraen

Provence & Rivieraen

 

Fra lørdag 1. september til søndag,

9. september, ni dager, åtte netter 2018.

Provence og den franske Riviera gjelder som ett av verdens vakreste og mest kjente reisemål. Vi skal saumfare denne kyststripen, besøke bortgjemte middelalderlandsbyer, herlige strender, gemyttlige byer og velbevarte fornminner fra en tid da romerne hersket her. Eller gjør som de store malerne fraVincent van Gogh til Henri Matisse: La deg inspirere av en natur som bader i sol. Slå deg ned under en skyggefull platan, trekk inn duften av rosmarin og timian og lev - som franskmennene sier - som Gud i Frankrike.

 

 

På denne ni dagers turen gjennom Sør-Frankrike fra den spanske grensen nesten til den italienske kan vi love et mylder av inntrykk og opplevelser: Velkommen til maleriske vingårder, Camargue med dets hvite hester og svarte okser, kyststripen der Henri Matisse og Pablo Picasso revolusjonerte malerkunsten. Vi besøker Carcassonne, det nærmeste vi kommer en middelalderlandsby i dagens Europa med festningsmurer og vollgraver, kanontårn, kirkespir og et mylder av trange smug.

 

I Rivieraens overdådige feriebyer som Cannes og Nice blir det anledning til å prøve badetemperaturene, i landsbyen Alet-les-Bains skal vi overnatte i et tidligere nonnekloster og der svinger Madame opp med en middag etter middelalderens oppskrifter. I slottet Raissac slår det norsk-franske kunstnerparet Christine og Jean opp dørene til «la douce France», det milde gjestfrie Frankrike med de myke landskapene, den gedigne kulturarven og det behagelige klimaet. Vi blir to netter i Montpellier med den norske maleren Oddbjørg Reinton som guide. Hun har atelier og leilighet i et gammelt slott. Vi spiser middag i slottshagen.

 

 

Dette er turen med noen av høydepunktene:

 

* Vi besøker Carcassonne, det nærmeste vi kommer en middelalderlandsby i dagens Europa med

festningsmurer og vollgraver, kanontårn, kirkespir og et mylder av trange smug.

 

* I en av landsbyene overnatter vi i et tidligere nonnekloster og der svinger Madame opp med en

middag etter middelalderens oppskrifter.

 

* Vi besøker slottet Raissac til den norsk-franske kunstnerparet Christine og Jean midt i "la douce

France", det milde gjestfrie Frankrike med de myke landskapene, den gedigne kulturarven, det

behagelige klimaet og en betydelig vinproduksjon.

 

* Vi blir to netter i Montpellier med den norske maleren Oddbjørg Reinton som guide. Hun har

atelier og leilighet i et gammelt slott. Vi spiser middag i slottshagen om været holder.

 

* I Nice og Cannes blir det anledning til å nyte badelivets gleder om du ikke bare vil rusle rundt.

 

 

Programmet fra dag til dag:

 

1. dag, lørdag, 1 september, Stavanger-Barcelona-Collioure

 

Fly fra Stavanger til Barcelona. På flyplassen i Barcelona blir vi hentet av vår komfortable buss og kjørt til Collioure på den franske siden av grensen. Collioure er første dags reisemål, - en utrolig vakker vin- og kunstby inneklemt mellom det blå Middelhavet og Pyreneenes grønnkledde fjellsider.

 

Det var dit unge kunstnere kom for ca. 100 år siden for å male som ingen hadde gjort før dem. Det moderne maleriet ble skapt. Malerne var lutfattige og måtte ofte betale sine restaurantregninger med malerier og tegninger. Verkene pryder fortsatt veggene i en av Colliours restauranter. De mest verdifulle bildene er nok fjernet, men fortsatt henger det bilder for store verdier der. Vi spiser middag der og overnatter i Collioure. (Dagsetappe 240 km)

 

2. dag, søndag, 2 september, Collioure-Alet-les-Bains

 

Frokost. Med buss til Pyreneenes fjellverden med middelalderens landsbyer og borger. Der skjedde ett av de mest dramatiske kapitlene i europeisk kirkehistorie: Kirkemaktens utslettelsen av katarene,en voksende gruppe kristne som kritiserte geistlighetens utsvevende liv og maktmisbruk.

 

Orientering om katarenes historie fra ca. år 1000. Vi besøker katarborgen Queribus. Enkel lunsj underveis.Det blir også stopp i Rennes-le-Château, den mest hemmelighetsfulle av landsbyene i sør.

Tempelriddernes enorme skatter og den hellige gral skal angivelig ligge begravd der.

 

Vi avslutter dagen i Alet-les-Bains, en landsby der nesten ingen hus er yngre enn 300 år og berømtberyktete Nostrodamus skal ha levd. Overnatting i et tidligere kloster og biskopsete som er omgjort til et enkelt hotell. Og om madame er i det riktige hjørnet så svinger hun opp med en middag etter middelalderens oppskrifter ekstra for oss. (Dagsetappe 120 km)

 

3. dag, mandag, 3 september, Alet-le-Bains - Carcassonne

 

Frokost. Dagens reisemål er Carcassonne, men før vi kommer så langt er det stans i St. Hilaire, der vi går innom benediktinerklosteret. Klosteret er ikke i bruk i dag, men er kjent som stedet der munkene oppdaget champagnen for første gang i 1531. Videre til Carcassonne, det nærmeste man kommer en middelalderby i dagens Europa med høye festningsmurer, kanontårn og vollgraver, kirkespir, slott og et mylder av trange gater og smug. Mange har forsøkt å erobre Carcassonne, men selv keiser Karl den store ga opp etter årelang beleiring. Nå blir byen i stedet erobret av tusener av turister hver bidige dag. Omvisning med engelsktalende guide i Carcassonne. Middag og hotell i Carcassonne.

(Dagsetappe 50 km)

 

4. dag, tirsdag, 4 september, Carcassonne - Château Raissac - Montpellier

 

Etter frokost går turen til slottet Raissac like utenfor Beziers. Der ønsker det norsk-franske vin-, mat- og kunstnerparet Christine og Jean Viennet velkommen. Her er vi i hjertet av "la douce France", det milde, gjestfrie Frankrike med de myke landskapene, den gedigne kulturarven og det behagelige klimaet.

 

Norske Christine Viennet tar deltakere med på en runde i slottet fra det 14. århundre fylt til randen med antikviteter og kunstskatter. Vi får servert lunsj i en av salongene. Ettermiddagen er satt av til slottets vingård, der sønnen Gustave styrer nærmere 100 hektar vinranker og har overtatt vinproduksjonen som eksporteres over hele verden. Det blir anledning til å smake på de ulike årgangene.

 

Vi forlater Chateau Raissac sent på ettermiddagen og setter kursen mot Montpellier. Innsjekking på hotell ikke langt fra Place de la Comedie, Montpelliers storstue. Det er tid til en tur gjennom den historiske gamlebyen i følge med den norske maleren Oddbjørg Reinton som er fastboende her, før vi samles til middag. (Dagsetappe ca. 160 km)

 

5. dag, onsdag, 5 september, Montpellier

 

Femte dag er satt av til bare å slappe av i en av de hyggeligste og minst selvopptatte sør-franske byene, Montpellier, – metropolen i Languedoc-regionen, der det produseres mer vin enn noe annet sted i verden. Byen er bygd opp av de formuer vin og vinhandel skapte.

 

Stikk innom rue de l’Aiguillerie, sybutikkenes gate. Der har det vært butikker i 700 år eller mer.

Få med deg rue de l’Argenterie med tverrgater og spennende butikker.

Eller ta trikken nesten helt fram til stranden.

 

På ettermiddagen kjører vi til landsbyen St. Brès like utenfor Montpellier for å besøke maleren Oddbjørg Reinton. Hun bor i en del av et gammelt slott. Der har hun både atelier og leilighet, og i slottsparken skal vi spise middag, om været holder. Vi overnatter i Montpellier.

 

6. dag, torsdag, 6 september, Montpellier-Camargue-Arles

 

Avreise fra Montpellier etter frokost med kurs for det berømte Camargue før vi utpå ettermiddagen ender opp i van Gogh-byen Arles. Camargue er navnet på Europas største våtmarksområde, 930 kvadratkilometer stort. Der kommer man på nært hold av bråsinte svarte okser, halvville, hvite hester og rundt 400 forskjellige fuglearter anført av elegante rosa flamingoer. Det blir båttur i deltaet for å komme så nær dyrelivet som mulig.

 

Vi fortsetter til Arles, sjekker inn på hotellet, og tar en tur med engelsktalende guide på kryss og tvers i byen før middag. Det var i Arles at Vincent van Gogh hadde noen av sine siste og mest produktive år.

Vi følger sporene til en lutfattig kunstner som aldri solgt andre malerier enn de hans bror Theo kjøpte av ham. For få år siden ble ett av hans malerier fra denne perioden ("Portrett av dr. Gachet") solgt for over en halv milliard kroner. (Dagsetappe 90 km)

 

7. dag, fredag, 7 september, Arles-Nice

 

Vi forlater Arles og setter kurs for Nice. Etter en snau halvtimes kjøring er vi kommet til Les Baux-de-Provence, en ganske liten landsby som klamrer seg fast rundt en fjelltopp. Helt øverst en borg som kunne gi befolkningen beskyttelse i tider med krig og herjinger. Arkeologene hevder at det har bodd mennesker her 6000 år før vår tidsregning. Sikkert er det at den keltiske folkegruppen levde her 200 år før Kristus. Det er vakker utsikt i alle himmelretninger og man merker historiens sus i trange, bratte smug og gater.

 

De siste 70, 80 kilometrene før Nice følger veien middelhavskysten forbi byer som Saint Raphael, Miramar, Cannes og Antibes. Det blir flere pauser underveis. Vi ankommer Nice tidlig på kvelden, sjekker inn på hotellet i nærheten av strandpromenaden, der vi bor under resten av oppholdet. Vi avslutter dagen med felles middag. (Dagsetappe 290 km)

 

8. dag, lørdag, 8 september, Nice

 

Etter frokost venter en byvandring med engelsktalende guide i sentrum av Nice, - feriebyen,

kunstnerbyen og de politiske affærenes by. Det er mye å oppdage som gamlebyen med Cours Saleya med det berømte mat- og blomstertorget, Garibaldiplassen og den gamle havnen, videre til byens hjerte, den røde Masséna-plassen, og naturligvis berømte Promenade des Anglais med Belle Epoques elleville hotellpalasser.

 

Vi overlater resten av dagen til den enkelte om det nå er for å slappe av på Promenade des Anglais, ta en dukkert i Middelhavet, bare rusle rundt i gamlebyen eller shoppe i ”det gyldne triangel”, der alle de eksklusive forretningene ligger på rekke og rad. Vi møtes igjen om kvelden til en farvelmiddag.

 

9. dag, søndag, 9 september, Nice - Stavanger

 

Etter frokost og før flyavgang kan vi anbefale en kjapp torgrunde. Cours Saleya har et godt tilbud ferskvarer alle dager i uken.

 

Turens varighet 9 dager, 8 netter

 

Turen koster kr.18.995,- i delt dobbeltrom (Tillegg for enkeltrom 2500 kr).

 

Prisen inkluderer:

*Flyreisen Sola til Barcelona og retur fra Nice til Stavanger.

*Transport i komfortable busser.

*Førsteklasses hoteller (tre og fire stjerner).

*Halvpensjon frokost og middag fra middag første dag til frokost siste dag.

*Lunsj er også inkludert på slottet Raissac og i Montpellier.

*Billetter til severdigheter i henhold til programmet.

*Norsk reiseleder og guide.

 

Ikke inkludert i prisen:

Tips til guider og bussjåfør.

Drikkevarer til alle måltider.

 

Vi må ta forbehold om endring i valutakurser, program og andre forhold som vi ikke er herre over.

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@viksveen.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder Provence

& Rivieraen

 

Veggene er tapesert med malerier i i resturant Templier i Collioure, betaling for ubetalte regninger.

Hustakene i Arles er et studium verd.

Gamlebyen i Carcassonne ligger bak de solide festningsmurene og er et av mest bevarte middelalderbyene i Europa.

De elegante flamingoene får leve i fred i Camargue.

Vi skal besøke vinslottet Raissac med norsk slottsfrue.

Vinmarkene strekker seg så langt øye rekker.

De halvville Camargue-hestene er berømt for sin utholdenhet.

Sjarmerende Collioure er første stopp på denne turen.

Husorkesteret er klar til innsats i kunstmalernes favorittrestautant i Collioure.

Amfiteateret som romerne bygde i Arles har vært byens storstue i 1900 år.

De religiøse flyktningerne katarene søkte tilflukt i borger på fjelltopper.

Montpellier er full av grønne lunger.

Landsbyene klamrer seg fast på annen hver åsrygg.

Copyright © All Rights Reserved