Normandie

 

Mellom Himmel & Jord

Normandie

et paradis med havutsikt

 

Ni dagers tur fra fredag 22.september til lørdag,

30 september 2017

 

 

Steile klipper og myke strender, elegante badebyer, berømte borger, romantiske landsbyer, historiske katedraler, og en av Frankrikes mest spektakulære severdigheter:

Tidevannsøya Mont Saint-Michel med et digert kloster og kirke, bygd for 1500 år siden. Og dertil det normanniske kjøkken preget av de tre store C'er: Camembert, Cidre og Calvados.

 

 

 

 

 

Ikke så merkelig at våre forfedre, vikingene, la sin elsk på Normandie.

Du skal få historien om Gange-Rolv, på jakt etter fruktbar jord, skatter og fagre kvinner.

 

Normandie – et paradis med havutsikt.

 

På denne ni dagers turen til Normandie flyr vi til Paris og bruker derfra vår egen buss til rundturen i Normandie.

 

Turen i detalj:

 

1. dag, Fredag, 22. september, Stavanger - Paris – Rouen

 

Morgenfly fra Stavanger over København til Paris. (Vi kan komme til å velge en annen flyrute).

Der venter bussen på oss som skal kjøre oss til Rouen, hovedstaden i regionen Normandie i det nordvestlige hjørnet av Frankrike. Du kan regne med snaue tre timers kjøring, inkludert stopp på en veikro.

 

Vi sjekker inn på hotellet og legger inn en pause før vi går på byvandring i den middelalderlige gamlebyen. Normandies hovedstad er rik på severdigheter med vakre bindingsverkhus og en imponerende gotisk katedral. Her ble Jeanne d'Arc, kalt Jomfruen fra Orleans, brent på bålet av engelskmennene for trolldom og kjetteri. Hennes historie har bidratt sterkt til den franske nasjonalfølelsen.

 

Middag og hotell i Rouen.

 

(Paris – Rouen 135 km)

 

2. dag, Lørdag, 23. september Rouen – Fecamp – Etretat – Honfleur

 

Etter frokost fortsetter vi til fiskerlandsbyen Fecamp, omkring 60 km nordvest for Rouen.

Fiskeriene har utspilt sin rolle. I dag er det vakre strender og Palais Benedictine som står for inntektene. Benedictine synes kanskje kjent, - ja det er den berømte likøren som lages i dette slottet i Fecamps, og bare der. Vi går på slottsbesøk og prøvesmaker den søte drikken som er tilsatt 27 ulike urter og planteekstrakter.

 

Bare 20 minutters kjøring lenger vestover er vårt neste reisemål, den lille byen Etretat som ligger der mellom hvite, 100 meter høye klipper, - formasjonene er blant Frankrikes mest berømte naturopplevelser.

Lunsj.

 

Vi fortsetter til maleriske Honfleur, Normandies vakreste småby, som ligger der hvor Seinen renner ut i havet. Lille Honfleurs store severdighet er havnekvartalet, som siden 17.århundre knapt nok har endret seg. Vi sjekker inn på et hyggelig hotell i Honfleur, spiser middag og nyter byens sjarm.

 

(Dagsetappe 148 km)

 

3. dag. Søndag, 24. september, Honfleur – Seinens utløp - Deauville – Caen

 

Etter frokost tar vi Seinens utløp i nærmere øyensyn. Det var hit norske og danske vikinger kom med sine langskip og seilte oppover Seinen på 800- og 900-tallet. De herjet Rouen, Nantes, Boulogne, Chartres og Tours og i år 845 klarte vikingene å innta Paris. Reiseleder vil fortelle om Gange-Rolv og vikingene som koloniserte denne regionen og ga den sitt navn, Normandie.

 

Neste post på programmet er Deauville, den mest eksklusive av Normandies badebyer med hotellpalasser, storslåtte villaer og spillekasino. Deauville har de siste 150 årene vært parisernes mest populære badeby. Lunsj.

 

Fra Deauville er det vel 50 kilometer til Caen. Vi sjekker inn på hotellet vårt i Caen,

der vi blir de neste fem nettene. Byvandring med lokal guide. Caen er en av de eldste universitetsbyene i Frankrike, grunnlagt av Vilhelm Erobreren i det 11. århundre.Vilhelm ble Englands første konge, og var barnebarns barnebarn til Gange-Rolv. Under den allierte invasjonen i 1944 ble 80 prosent av byen ble lagt i grus. Middag i Caen.

 

(Dagsetappe 80 km)

 

4. dag: Mandag, 25. september, Caen - Route du Cidre – Caen, 70 km

 

Denne dagen har vi satt av til la Route du Cidre eller Eplevinveien. Vi kjører en sirkelformet 40 km lang rute med noen av de mest sjarmerende landsbyene i Normandie og epletrær, - det skal være ti millioner epletrær her. Ca. halvparten av produksjonen blir foredlet til eplevin eller cider og eplebrandy, kalt calvados.

 

Vi skal gå innom destillierier i landsbyene Cambremer og Beuvron-en-Auge, begge er klassifisert som «Frankrikes vakreste landsbyer».

 

Lunsj og prøvesmaking på eplesider og calvados. Calavdos produseres etter like strenge regler som cognac lenger sør og lagres på eikefat i helt opp til 25 år og enda lenger. Retur til hotellet i Caen og middag.

 

(Dagsetappe 60 km)

 

5. dag, Tirsdag, 26. september, Caen - Pont l'Eveque – Camembert – Caen

 

Hvordan kan man regjere et land som har 360 forskjellige osteslag, stønnet general de Gaulle en gang. Mange av disse ostene produseres i Normandie, et overdådig fruktbart jordbruksområde, der det ikke bare dyrkes epler, men også melkeprodukter og fremfor alt oster.

 

Vi kjører etter frokost til Pont l'Eveque, en fredlig, liten landsby mest kjent for å produsere verdens eldste ost, oppkalt etter landsbyen. Denne osteproduksjonen går tilbake til minst 1100-tallet. Vi besøker en av bøndene som lager denne ostetypen, en mykost med en hard, rødlig skorpe.

 

Etter besøket i Pont l'Eveque trenger vi dypere inn i Normandie: Vi ender opp i landsbyen Camembert med vel 200 innbyggere vel 50 km. lenger sør. Her er det autentiske, landlige Normandie, fjernt fra Deauvilles luksus. Der produseres den mest berømte av alle de franske mykostene, - camembert og der blir vi møtt av Nicolas Durand, Monsieur Camemberg himself, bonde som produserer camembert og vil innvie oss på ostelunsj, - camembert, brød og cider.

 

Retur til Caen, felles middag og hotell

 

(Dagsetappe 190 km)

 

6. dag, Onsdag, 27. september, Caen – invasjonskysten – Bayeux - Caen

 

De idylliske strendene langs Normandie-kysten var scenen for en av de største militære operasjonene som noen gang er gjennomført: Fra morgenen av reiser vi til Omaha Beach, en av nøkkelpunktene for den hemmeligholdte allierte invasjonen i Normandie i juni 1944. 24.000 fallskjerm-soldater ble satt inn første dagen. 7000 skip sto for troppetransport. Styrkene fikk flystøtte fra 5400 jagerfly og 3000 bombefly, som gjennomførte 14000 tokter første dag. Etter en måned sto det en million allierte soldater på fransk jord. Invasjonen innledet slutten på andre verdenskrig.

 

Vi besøker et par av de berømte strendene og den amerikanske krigskirkegården i Colleville-sur-Mer.

Der ligger nesten 10.000 amerikanske soldater begravet. Til sammen falt det minst 132.000 soldater på begge sider under invasjonen i Normandie. Bare på første dag av invasjonen, på D-dagen, falt det ca. 12.000 mann på alliert og tysk side. Lunsj underveis.

 

På ettermiddagen fortsetter vi til den pittoreske biskopbyen Bayeux. Byen er kjent for sin gotiske katedralen Notre-Dame fra det 11. århundre og historiens første «tegneserie», et 70 meter langt veggteppe fra det 11. århundre. som i 58 broderte scener viser Wilhelm Erobrerens erobring av England.

Deretter retur til Caen for middag og hotellet vårt.

 

(Dagsetappe 77 km)

 

7.dag, Torsdag, 28. september, Caen - Mont St. Michel – Caen 90 km

 

Klosterkirken på Mont Staint Michel er ett av Frankrikes mest berømte byggverk. På en liten holme 600 meter fra land på den nordvestlige siden av Normandie-kysten ble det bygd en kirke i år 708.

Et par århundrer senere ble det bygd en ny kirke og et kloster opppå den gamle. I dag kommer det ca. tre millioner turister i året for å beundre en av Frankrikes mest spektakulære byggverk.

Stedet er også berømt for den store forskjellen på høyvann og lavvann, som kan være opp til 15 meter.

 

I 2014 ble det bygget en gangbro fra fastlandet til den lille øya, - for første gang ble det mulig å gå tørrskodd 24 timer i døgnet. Vel over på øya følger vi hovedgaten, Grand Rue, forbi et utall av restauranter, forretninger og souvenirbutikker, - arbeidsplassene til øyas 38 innbyggere i tillegg til sju nonner og fem munker.

I alt er det 50 innbyggere.

 

Når du kommer inn i klosterkirken vil du føle deg tilbake til riddernes, munkenes og pilegrimenes tid.

Hele anlegget står på Unescos liste over verdensarven.

 

Lunsj undervbeis før vi vender tilbake til hotellet vårt i Caen og felles middag.

 

(Dagsetappe 210 km)

 

8. dag, Fredag, 29. september Caen – Paris

 

Det er dagen for oppbrudd fra Normandie. Etter frokost kjører bussen oss snaue tre timer til den franske hovedstaden. Vi sjekker inn på hotellet vårt og sier: Velkommen til Paris, til et mylder av severdigheter og opplevelser. Paris, - det er både bokselgerne langs Seinen og malerne på Montmartre, Mona Lisa og Eiffeltårnet, brasserier og kafeer, trange smug og brede avenuer.

 

Lunsj. Vi overlater ettermiddagen til det private initiativ og samles om kvelden til avskjedsmiddag.

 

(Dagsetappe 234 km)

 

9. dag, Lørdag, 30. september, Paris - Stavanger

 

Etter frokost kommer bussen for å kjøre oss til flyplassen.

Vi flyr hjem over København og er i Stavanger på ettermiddagen.

 

Pris per pers i dobbeltrom: 18.995 kr., tillegg for enkeltrom: 3000 kr.

 

Prisen inkluderer:

* Fly fra Stavanger til Paris og retur til Stavanger inkl. alle avgifter

* Vår egen buss under alle reiser og utflukter i Frankrike

* Førsteklasses hoteller.

* Alle måltider (frokost, lunsj og middag) fra middag 1. dag til frokost siste dag

(Vin/mineralvann til lunsjer og middager er inkludert)

* Alle utflukter* Alle inngangsbilletter til museer, historiske bygninger o.l.* Lokale engelsktalende guider

* Norsk reiseleder

 

 

Ikke inkludert i prisen:

Tips til sjåfør, lokale guider, og eventuelt hotellbetjening

Reiseforsikring

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@viksveen.no

Bilder Normandie

Normandie har 10 millioner epletrær, som først og fremst foredles til eplecider og eplebrennevinet calvados.

Caen er berømt for sine kirker og katedraler.

De hvite klippene ved Etretat er ett av Normandies landemerker.

 

Landsbyene i Normandie holder fast på byggerskikk.

Caen har mange hyggelige gater og hus.

Mer ekte kan ikke en Camembert bli.

Kirken og klosteret på den lille øya Mont Saint Michel,

bygd for 1500 år siden.

Gamlebyen i Caen er meget sjarmerende.

Landsbyen Camembert.

Copyright © All Rights Reserved