Nederland

 

Mellom Himmel & Jord

Måt våren i Nederland

 

I løpet av vårt sju dager lange opphold i Nederland skal vi ikke bare oppleve Amsterdam, men også besøke ostebyen Gouda og porselensbyen Delft, beundre blomsterprakten i Keukenhof og blomsterauksjonene i Aalsmeer, besøke Rotterdam, millionbyen som ligger vel seks meter under havoverflaten og beskyttes av enorme dikeanlegg. Vi ser nærmere på dikene og Europoort, Europas største havn.

 

Vi bor under hele oppholdet i Amsterdam og må ikke pakke kofferten før siste dag

 

 

 

 

Programmet fra dag til dag :

 

1. dag. Søndag, 7. mai

 

Vi flyr til Amsterdam. Turen tar halvannen time. På flyplassen Schiphol venter vår guide og bussen på oss.

På veien inn til vårt 4 stjerners hotell i sentrum får vi en første innføring i en by sprudlende av liv.

 

Etter innsjekking på hotellet overlater vi tiden fram til middag til det private initiativ, om det er for å ta en liten bytur eller bevilge seg en strekk på hotellrommet. Kl. 19:00 er det avgang fra hotellet til middag på en indonesisk restaurant, der de serverer en rijstafel.

 

Du vil se hvordan bordet ditt blir dekket av skåler med de forskjelligste retter. Nederlands kolonihistorie har gjort indonesisk mat langt mer populær enn tradisjonelle nederlandske retter.

 

2. dag, Mandag, 8. mai

 

Etter frokost blir det bussightseeing i de sentrale delene av Amsterdam med prektige århundregamle gavlhus, romantiske kanaler, det konglige slott, van Goghmuseet og riksmuseet med Rembrandts verker. Deretter blir det båttur på kanalene forbi både husbåter og ærverdige patrisierhus. Langs kanalene ligger det nærmere 1600 historiske bygninger.

 

Om ettermiddagen tur til Ijsselmeer, en kunstig innsjø rett utenfor Amsterdam. Her skal vi bsøke to fiskerlandsbyer, Marken og Volendam. De svarte og grønnmalte husene står langs bilfrie veier på peler i et malerisk landskap, rammet inn av smale kanaler og og små broer.

 

Marken er stort sett bebodd av hardføre fiskere, og det har ikke skjedd store endringer de siste 600 årene. Folk her er calvinister med en streng gudstro. Fra Marken tar vi båt over bukten til det katolske Volendam, en langt mer livsglad landsby, selv om landsbyen med sine små hus, trange kanaler og broer ikke er så forskjellig fra Marken. Men her merker man det pulserende livet til en ekte by.

 

(Dagsetappe 80 km)

 

3. dag, Tirsdag, 9. mai

 

Etter frokost blir det tur til Aalsmeer, verdens største salgsplass for blomster. Alle hverdager mellom kl. 06.30 og kl. 11.00 blir det omsatt ca. 20 millioner snittblomster og to millioner planter i et auksjonslokale som sammen med kjølerom og lagerplass er stort som 125 fotballbaner - verdens største næringsbygg. Fra et galleri er vi vitne til et utrolig fargerikt og fascinerende skuespill.

 

I løpet av natten er tusenvis av små vogner fylt opp med blomster og fått en pris.

Vognene ruller forbi et panel med godkjente kjøpere. Den første som godtar prisen får tilslaget. Hvis ingen melder seg, faller prisen fra f.eks fra 500 euro til 400 euro, og prisen fortsetter å falle inntil det melder seg en kjøper.

 

Blomstene skifter gjennomsnittlig eier i løpet av tre sekunder. I disse øyeblikkene er kjøper identifisert og vedkommende konto belastet, mens vognene ruller videre til kjølelager eller rett til transportflyene for å være i Stavanger eller hvor som helst i verden i løpet av ettermiddagen eller neste morgen. Nederland står for 67 prosent av verdens omsetning av blomster. Det kalles Flower Power.

 

Vi fortsetter med bussen av halv times tid til Keukenhof, en berømt blomsterpark ca. 40 km sør for Amsterdam. En gang i det 15. århundre var Keukenhof kjøkkenhagen til Jacoba van Beieren, grevinne av Holland. Hun skulle bare visst at snaue to millioner besøkende skal rusle rundt i kjøkkenhagen hennes kommende vår.

 

Når sant skal sies er hagen blitt vesentlig større enn i grevinnens tid for 600 år siden. Keukenhof-hagen er i dag 32 hektar stor. For denne sesongen har 900 gartnere satt sju millioner løker i jorda, - i rent håndarbeid. Det er en blomsterprakt du aldri vil glemme. Retur til Amsterdam og middag.

 

(Dagsetappe 90 km)

 

4. dag, Onsdag, 10. mai

 

Dette er dagen for det private inititativ, der du kan gjøre akkurat som du føler for det. Det er som vanlig frokostservering fra kl. 07:00 til 10:00 og felles middag om kvelden. Ellers kan du shoppe, rusle rundt, slå deg ned på en kafe og studere folkelivet eller gå innom van Gogh museet.

 

Mange av de kjente verkene til Nederlands store sønn henger der i original. Det er et tankekors at maleren i sin levetid aldri fikk solgt andre bilder enn de hans bror, Theo, kjøpte av ham, men på en auksjon for få år siden ble ett av vn Goghs malerier solgt for 800 millioner kroner....Middag på hotellet.

 

5. dag, Torsdag, 11. mai

 

Etter frokost er første utfluktsmål ostebyen Gouda, en liten, hyggelig hollandsk by med en gammel, autentisk bykjerne. Byen har det eldste rådhuset i landet fra 1450. Nesten like gammel er handelen med den berømte gulosten, gouda. Allerede i middelalderen fikk byen monopol på omsetning av goudaost.

 

Bøndene i nabolaget ble forpliktet til å levere osten til markedet i Gouda. Der ble de store ostehjulene som veide mellom åtte og 16 kilo stilt ut og solgt til kjøpere.

 

Hver torsdag i sommermånedene blir salget gjentatt og er blitt byens viktigste turistattraksjon, der ungejenter i tradisjonsrike drakter går rundt og deler ut smaksprøver.

 

Deretter kjører vi videre til Delft, en drøy halvtimes tur fra Gouda. Delft er kjent for sitt historiske sentrum med alle kanalene. Bebyggelsen er blitt foreviget av Delfts store sønn, maleren Johannes Vermeer, som levde på 1600-tallet. Men i dag er Delft spesielt kjent for sin keramikk med blå glasur, såkalt Delfts blauw (Delfts blå).

 

Vi besøker porselensfabrikken De Delftse Pauw som fortsatt fremstiller porselen på samme vis som for flere hundre år siden. Alle arbeidene er håndmalt av ca. 30 kunstmalere. Vi skal oppleve noen av dem i aksjon. Retur til hotellet i Amsterdam og middag.

 

(Dagsetappe 180 km)

 

6. dag, Fredag, 12. mai

 

Dagen i dag er satt av til Rotterdam og Hoek van Holland helt ute ved Nordsjø-kysten. Rotterdam var i mange år Nederlands symbol på fattigdom og forfall. Hvis du har det i erindring må du forberede deg på et kultursjokk. Under en bussightseeing gjennom Rotterdam vil du få oppleve en revolusjonerende ny arkitektur i glass og stål, dristige arkitekter har skapt et nederlandsk Manhattan.

 

Rotterdam og nabokommuner ligger vel seks meter under havoverflaten. Derfor blir hele kysten "inngjerdet" av et belte med sanddyner og diker. Det er forsvarsverket mot oversvømmelser, stormer og springflod. Nederlenderne har verdens fremste diketeknologi, - og nettopp solide diker skal vi se nærmere på.

Vi kjører til Rotterdams nabokommune Hook van Holland helt ute ved havet, - der det er bygget gigantiske dam- og dikeanlegg.

 

Dikene skal også beskytte Europas største havneanlegg. Hver eneste dag, sju dager i uken, transporteres mer enn 36.000 containere fra og til Rotterdam havn. Det blir ca. 13 millioner containere i året. Kaianleggene og containerpyramidene strekker seg fra Rotterdams sentrum langs kysten like til Hoek van Holland. Det er en strekning på 40 kilometer. For å få et inntrykk av dette utrolige anlegget skal vi oppleve havnen fra sjøsiden med sightseeingbåt.

 

Når dagen går mot slutt kjører vi innom den norske sjømannskirken i Rotterdam for å ta en titt og få servert kaffe og vafler før tilbaketuren til middag og hotell i Amsterdam.

 

(Dagsetappe 200 km)

 

7. dag, lørdag, 13. mai

 

Det er dagen for oppbrudd.

Vi har avreise til Schiphol kl. 09.30, og regner med å være i Stavanger før kl. 14:00.

 

 

Turen koster kr.13.450,- i delt dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom 2000 kr.

 

 

Prisen inkluderer:

*Fly med alle avgifter Stavanger – Amsterdam – Stavanger

* All busstransport i Nederland

* Førsteklasses hotell i Amsterdam

* Halvpensjon (frokost og middag) fra middag første kveld til frokost siste dag.(Øl,

vin og brennevin for den enkeltes regning)

* Båttur i Amsterdam, sightseeingbåt i havneanlegget i Rotterdam, båt mellom

Marken og Volendam

* Inngangsbilletter til Keukenhof, blomsterauksjonen og dikeanlegget i Rotterdam

* Lokale guider

* Norsk reiseleder

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@viksveen.no

 

Vi må ta forbehold om endring i valutakurser, program og andre forhold som vi ikke er herre over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder

De vakre husfasadene i Amsterdam speiler seg i kanalene.

 

En gang i uka er det ostemarked i Gouda.

Unge jenter i nasjonaldrakter reklamerer for de digre ostehjulene og deler ut smaksprøver.

Goudaosten er kongen i den nederlandske osteproduksjonen med edamerost på en god annenplass.

 

Det er voldsomme krefter i gang når bølgene slår mot dikene.

 

Amsterdam har flere broer enn Paris.

 

Europas største havneanlegg mottar og ekspederer 36.000 containere hver dag.

Copyright © All Rights Reserved