Tyskland

 

Mellom Himmel & Jord

På sporet av Martin Luther

Bli med på vår Luther jubileumstur fra

fredag, 23. juni til torsdag, 29. juni 2017, 7 dager

 

Tyskland forbereder seg på et stort og viktig jubileum: 500 år reformasjon.

 

Det er snart 500 år siden Martin Luther slo opp 95 tester mot avlatshandel på kirkedøren i Wittenberg.

 

Vi har laget en tur der vi besøker viktige stasjoner i Martin Luthers dramatiske liv.

Vi flyr til og fra Berlin og kjører buss derfra til Luthers verden.

 

 

 

Første stopp er Eisleben, Luthers fødeby med barndomshjemmet, videre til Eisenach, der han tilbrakte sine ungdomsår. I Eisenach ligger også Wartburg-borgen, der Luther gikk i dekning etter å ha blitt lyst fredløs for sin kompromissløse kamp mot avlatshandelen.

 

I ett år ble han på borgen, og brukte tiden til å oversette Det nye testamentet fra gresk til tysk.

Derfra følger vi opprøreren Luther til Erfurt, der han ble munk og prest og videre til Wittenberg, byen som fikk størst betydning for Luthers livsverk – reformasjonen.

 

Det var på døren til slottskirken i Wittenberg at Luther slo opp sine 95 teser mot avlatshandel, en provokasjon så voldsom at den undergravde pavens posisjon som Guds stedfortreder på jorda.

Pavemakten ble aldri mer den samme.

 

I Leipzig oppsøker vi Nikolai-kirken, kirken til vår egen tids moderne opprører: Den lutherske pastoren Christian Führer. Han holdt sin mandagsbønn hver uke helt siden 1982. Flere og flere sluttet opp om Führers gudstjenester. Høsten 1989 var det til slutt 320.000 som taktfast ropte «Vi er folket». Konfrontert med denne kompakte menneskemasse resignerte de østtyske makthaverne. Fire uker senere falt Berlin-muren.

 

 

Programmet dag for dag:

 

1. dag, fredag, 23. juni, 2017, Stavanger - Berlin

 

Vi flyr om Oslo til Berlin og er framme rundt kl. 13:00. (Vi kan komme til å velge en annen flyrute).

På flyplassen blir vi hentet av vår lokale guide og kjørt til hotellet for innsjekking. Lunsj for egen regning.

 

På ettermiddagen blir det bussavgang til utstillingen «Luther-effekten. 500 år protestantisme i verden». Utstillingen prøver å gi svar på hvilke virkninger reformasjonen har hatt, og

rollen til hovedpersonen, Martin Luther.

 

Det tyske historiske museum presenterer utstillingen over 3000 kvm med gjenstander som aldri tidligere er blitt vist. Felles middag kl. 19:00.

 

2. dag, lørdag, 24. juni, Berlin – Eisleben – Eisenach

 

Etter frokost bryter vi opp fra Berlin og kjører i tre og en halv time til Eisenach, en by som hadde stor betydning i Martin Luthers liv. Men før vi kommer så langt legger vi inn et besøk i Eisleben, fødebyen til Luther. Huset står der den dag i dag, selv om det er blitt bygd om etter en brann i 1689. I dag er det Luther-museum og huser en utstilling som forteller om Martin Luthers liv og lære. Vi ser nærmere på opprørerens barndomshjem.

 

Deretter fortsetter vi til Eisenach, der Luther tilbrakte sine ungdomsår og gikk på latinskole som forberedelse til universitetstudier. Vi besøker Luther-huset, latinskolen og går på oppdagelsesferd i gamlebyen. Vi venter med å besøke Wartburg-borgen til neste dag. Felles middag og hotell i Eisenach.

 

(Dagsetappe 363 km)

 

3. dag, søndag, 25. juni, Eisenach med Wartburg – Erfurt – Leipzig

 

Frokost. Deretter besøk på borgen, som sannsynligvis reddet livet til Martin Luther.

I 1518 truet paven med å lyse Luther i bann. I 1520 brant Luther dette trusselbrevet offentlig.

 

I 1521 ble han så innkalt til riksdagsmøte i Worms, der de øverste i stat og kirke var til stede. Luther ble bedt om å tilbakekalle alt han hadde skrevet, men avslo kravet med ordene:

«Det er ikke tilrådelig å handle mot sin samvittighet. Her står jeg. Jeg kan ikke annet. Gud hjelpe meg! Amen». Luther ble lyst fredløs.

 

Men en god venn av paveopprøreren var Tysklands mektigste fyrste, hertug Fredrik den vise. Han laget et fingert overfall på Luther. Væpnede ryttere førte ham til slottet Wartburg. Det fingerte kuppet var så godt gjennomført at nesten alle trodde han var drept.

 

I nesten ett år levde Luther i skjul i borgen, og han bruke tiden godt. I løpet av 11 uker oversatte han det nye testamentet fra gresk til tysk. For første gang kunne tyskerne lese Bibelen på sitt morsmål. I mars 1522 kunne han reise tilbake til universitetet i Wittenberg. Reformasjonen hadde fattet fotfeste.

Vi får omvisning i borgen med lokalkjent guide. Deretter lunsj for egen regning før vi kjører videre til Erfurt, byen der Luther ble munk og prest. Det blir omvisning på det gamle universitetet og i gamlebyen. Deretter kjører vi videre til Leipzig. Vi regner med ankomst Leipzig sent på ettermiddagen og sjekker inn på hotellet, der vi blir i tre netter. Felles middag.

 

(Dagsetappe 206 km)

 

4. dag, mandag, 26. juni, Leipzig

 

Etter frokost skal vi se nærmere på byen som spilte en avgjørende rolle under den fredelige tyske revolusjonen i 1989.

 

I 1983 begynte den lutherske pastoren Christian Führer sin etter hvert meget berømte mandagsbønn i Nikolaikirken i gamlebyen i Leipzig. Han tilhørte fredsbevegelsen i Øst-Tyskland og han brukte Guds ord for å be for folk – så balansert at Stasi og regimet ikke turde å gripe inn mot det de måtte forstå var et gryende folkeopprør. Høsten 1989 vokste deltakerskaren fra mandag til mandag. 9. oktober i 1989 fant den til da største demonstrasjonen sted. Mer enn 70.000 mennesker som sto tett i tett ropte: Wir sind das Volk som betyr "Vi er folket".

 

8000 soldater som skulle pågripe en håndfull oppviglere møtte et folkehav, en menneskemengde som ikke var til å stanse. En uke senere var det 120.000 mennesker, og enda en uke senere 320.000. Soldatene trakk seg tilbake. Blodbadet ble forhindret. 9. november i 1989 falt den forhatte muren i Berlin som symbol på DDR-regimets endelikt.

 

Uten Leipzig hadde ikke Murens fall vært tenkelig fire uker senere.

Vi skal besøke Nikolai-kirken og sammen med en engelsktalende guide rusle rundet i sentrumsgatene og gå opp sporene etter den fredelige revolusjonen i vår egen tid.

 

Lunsj for egen regning og resten av dagen til egen disposisjon.

Vi samles igjen til middag i Leipzig.

 

 

5. dag, tirsdag, 27. juni, Leipzig – Wittenberg - Leipzig

 

Vi fortsetter etter frokost med en snau times kjøring til Wittenberg, en by som fikk stor betydning for Martin Luther. Her underviste han på universitetet, her offentliggjorde han sine 95 tester og her giftet han seg med den tidligere nonnen Katharina von Bora.

 

31. oktober 1517 slo han opp sine 95 tester mot avlatshandel på kirkedøra i Wittenberg.

For å skaffe penger til Peterskirken i Roma satte paven i gang salg av avlatsbrev som folk kunne kjøpe i stedet for å gjøre botshandlinger. I Tyskland flokket folk seg rundt avlatskremmer Johann Tetzler som erklærte: «Når pengene i kisten klinger, straks sjelen ut av skjærsilden springer».

 

Ved å kjøpe avlatsbrev fikk man løfte om å bli spart for tusener av år i skjærsilden. Det var dette misbruket av avlat som Luther gikk til kamp mot. Det ble begynnelsen til den protestantiske reformasjonen.

 

Vi skal besøke slottskirken, universitetet, gamlebyen og utstillingen «Luther! 95 skatter, 95 mennesker».. Formålet med denne utstillingen er å vise den virkning som Luther har hatt på menneskene i de 500 årene som er gått, personligheter fra Johann Sebastian Bach til Martin Luther King. Når det gjelder skattene er det 95 gjenstander som Luther selv brukte eller beundret som hittil ukjente malerier, hans private Bibel og ulike kunstgjenstander. Retur til hotellet i Leipzig og felles middag.

 

(Dagsetappe 130 km)

 

6.dag, onsdag, 28. juni, Leipzig – Berlin

 

Frokost. Deretter setter vi kurs for Berlin. I Berlin sightseeingtur med buss. På turen kjører vi forbi den 67 meter høye Siegessäule, seierssøylen som ble reist for å markere Tysklands samling i 1871.

 

Vi passerer Brandenburger Tor, byporten ved Paris-plassen i enden av paradegaten Unter den Linden.

Like ved ligger Potsdamplassen med sin supermoderne arkitektur. Det blir også en titt inn i regjeringskvartalet. Vi fortsetter til Checkpoint Charlie og de østlige bydelene med Alexanderplassen. Deretter overlater vi ettermiddagen til det private initiativ. Avskjedsmiddag og hotell i Berlin.

 

(Dagsetappe 111 km)

 

7. dag, Torsdag, 29. jui, Berlin – København - Stavanger

 

Frokost. Deretter rekker du en liten luftetur eller en siste shoppingrunde før bussen kommer som skal bringe oss til flyplassen.

 

Vi flyr hjem om København og er framme i Stavanger på ettermiddagen. (Vi kan komme til å velge en annen flyrute).

 

Denne turen koster 14.995 kr. pr. pers. Tillegg for enkeltrom 1.800 kr.

 

 

Det er nødvendig med tidligst mulig påmelding!

Tusener av turister vil besøke de relativt små byene og konkurransen om

hotellplasser er skarp.

 

 

Denne prisen inkluderer:

 

* Fly Stavanger – Berlin – Stavanger

* All busstransport i Tyskland i henhold til programmet

* 6 netter i delt dobbeltrom, 4 og 3 stjerners hoteller

* Halvpensjon (frokost og middag) fra middag første dag til og med frokost siste

dag, (Lunsj for egen regning).

* Inngangsbilletter til de tre store Luther-utstillingene og ellers til museer o.l.

* Engelsktalende guide for sightseeingturer

* Reiseleder Ottar Larsen som teologisk kjentmann

* Reiseleder Stein Viksveen

 

Ikke inkludert:

Øl, vin og brennevin under turen

Tips til bussjåfør, lokale guider og eventuelt hotellbetjening

Reiseforsikring

 

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@viksveen.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder Tyskland

Paven forlangte at Luther måtte trekke tilbake sine tester mot avlatshandel eller bli fredløs.

Luther svarte med å brenne pavens brev offentlig i januar 1520.

Glassmaleriet av Luther henger i den amerikanske kirken i Paris.

 

Martin Luther måtte møte for riksdagen i Worms og ble med knapt flertall dømt fredløs.

Her slår Luther opp sine 95 teser mot avlatshandelen.

Borgen Wartburg i Eisenach ble skjulestedet til Luther etter at han var blitt lyst fredløs.

Wittenberg som en av malerne på 1600-tallet så byen med.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved