Mongolia

Mongolia:

Vår tids siste store eventyrreise.

 

 

Slå følge fra torsdag, 27. september

til søndag, 7. oktober, 11 dager.

En tur til Mongolia er en av de siste store eventyrreisene i vår tid. Mongolenes store helt, Djengis Khan, erobret for 700 år siden en landmasse like stor som Vest-Europa og skapte et mongolrike fullt av eksotiske tradisjoner og ukjente ritualer.

 

Mongolia er det eneste landet i verden som nesten bare kan tilby sine turister å overnatte i jurter, store romslige telt, så snart vi beveger oss utenfor hovedstaden Ulan Bator (Ulaanbaatar i mongolsk rettskriving). En jurt har vært boligen til den mongolske nomadefamilien i hundrevis av år.

30 prosent av mongolene, det vil si en snau million mennesker, lever fortsatt på nomaders vis i jurter. Vil du forstå Mongolia, må du prøve noen netter i en jurt. Du glemmer det aldri, og det er intet å utsette på komforten.

 

Etter kommunismens fall i 1990 har buddhismen våknet til nytt liv. Selv de gamle naturreligionene som sjamanismen har vunnet ny betydning. Sjamanismen har sine røtter i steinalderen, det vil si fra 10.000 år før vår tidsregning, og er dermed blant de eldste av alle naturreligioner. En sjaman er både lege og medisinmann, prest og religiøs leder. Vi skal møte en av dem og oppleve hvordan han prøver å få kontakt med åndenes usynlige parallelle verden. Og i tråd med mongolsk gjestfrihet vil han insistere på at vi spiser lunsj med ham. Og mens den evige vinden stryker over steppene og skyene seiler over den lave himmelen serveres nasjonaldrammen araka, destillert på naturlig gjæret hoppemelk. Den smaker bedre enn fryktet.

 

 

Programmet fra dag til dag:

 

1.dag, torsdag, 27. september, Sola – Oslo – Istanbul – Ulan Bator

(framme neste morgen).

 

Frammøte på Sola bør ikke være senere enn kl. 07:30. Vi reiser med SAS til Oslo kl. 09:35 og er framme kl. 10:25. På Gardermoen har vi en times ventetid før vi flyr videre md Turkish Airlines til Istanbul. Vi fortsetter med Turkish Airlines kl. 19:10 og bruker natten til å krysse store deler av det asiatiske kontinentet før vi er framme i den mongolske hovedstaden Ulan Bator kl. 10:05 neste morgen.Fra Sola til Mongolia er det vel 9500 kilometer i luftlinje. (Det kan bli nødvendig å endre flyrute).

 

2. dag, fredag, 28. september, Ulan Bator

 

Vi lander i Ulan Bator kl.06:55 mongolsk tid. Mongolia ligger 7 timer foran oss. Vi blir hentet med buss og kjørt til vårt 4 stjerners hotell i Ulan Bator. Vi legger inn en pause til kl. 11:00 før vi begynner vi med bussightseeing. Byturen begynner på Sukhbaatar-plassen, oppkalt etter en av grunnleggerne av den mongolske folkerepublikken. Plassen er det geografiske og arkitektoniske midtpunkt i hovedstaden. Derfra er det ikke langt til Gandan-klosteret, det største buddhistiske klosteret I Mongolia med ca. 400 munker. Hvis vi er heldig kan vi få overvære munkenes bønnsermoni, der de synger og snurrer på bønnehjul.

 

Klosteret består av flere bygninger og ble grunnlagt i 1727, men under Stalins antireligionskampanje i 1937 ble flere av bygningene rasert, 700 buddhistiske templer og klostre over hele landet ble stengt og man regner med at ca. 15.000 geistlige ble drept. Etter omveltningene i 1990-1991 ble det satt i gang omfattende restaurering av klosteret. Den største av Gandan-bygningene er viet gudinnen Janraisig. Klosteret er berømt for å huse den 26 meter høye gullplettete statuen av Janraisig. I 1938 hadde sovjetiske soldater demontert statuen og og smeltet den for å utvinne det edle metallet. Menigheten klarte i 1996 å samle sammen omregnet ca. 50 millioner kroner til en ny gudinne.Den forgylte damen venter besøk av oss. Deretter underholder folkedansgruppen Tumen Ekh før middag og hotell i Ulan Bator.

 

3. dag, lørdag, 29. september, Besøk hos en trollmann

 

Fem prosent av den mongolske befolkningen sokner til naturreligionene, først og fremst til den mongolske sjamanismen. Fem prosent tilsvarer ca.150.000 mongoler som bekjenner seg til en tro som omfatter medisin, religion, dyrkelse av forfedrene og naturen og som vi kjenner igjen fra samenes verden. Denne troen ble utviklet av jegerne i steinalderen, altså for minst 10.000 år siden. Sentralt i sjamanismen står troen på flere parallelle, men usynlige verdener. I de usynlige verdener holder åndene til.

 

En sjaman, en slags trollmann, har evnen til å få kontakt med åndene i deres verden Han bruker trommer og rytmeinstrumenter for å vekke dem, for å få oppmerksomhet og hjelp til et medisinsk problem eller for eksempel gode råd i et arveoppgjør, eller kanskje med valg av ektefelle. En sjaman skal ha svar på alle livets spørsmål. Han er også spåmann. De fleste landsbyer har sin sjaman. Vi skal i dag få overvære en seanse, der en sjaman vil prøve å få kontakt med åndene i en av de parallelle, men usynlige verdener. Etter seansen er vi invitert til lunsj. Middag og hotell i Ulan Bator.

 

 

4. dag, søndag, 30. september – Gobi-ørkenen

 

Etter en tidlig frokost tar vi morgenflyet til den lille byen Dalanzadgad i Gobi-ørkenen. Flyturen tar halvannen time. Vel framme blir vi møtt av vår ørkenguide og sjåfør som blir våre faste følgevenner

i neste tre dagene. Vårt første reisemål er Volyn Am, en dyp trang dal, kjent for sitt dyreliv. Med litt flaks kan vi se den store gribben med en vekt på seks, sju kilo og et vingespenn på 2800 cm sveve over bakken, alltid på jakt etter et lam.

 

Ellers har vi muligheter til å få se flokker med elegante gaseller, villsau og villgeit og yaks, de halvville tibetanske oksene med lang sort eller grå pels. Landskapet er vakkert med små bekker, ville blomster og Gobi-planter.Vi fortsetter til Khongoryn Els, noen av de største og mest spektakulære sanddynene i Gobi. De blir opp til 200 meter høye, er 7, 8 kilometer brede og strekker seg over 100 kilometer i lengde.

 

I de neste nettene skal vi overnatte i.jurter. Denne kvelden blir det en hel liten jurteby, og med en egen bygning for moderne toalett og dusjer med varmt vann. Dertil et eget restaurantbygg. For de aller fleste deltakerne vil en overnatting i en jurt gi en autentisk smak av mongolsk nomadekultur og eventyr, og bli en opplevelse de husker best fra denne turen. Frokost, lunsj og middag.

 

5. dag, mandag, 1. oktober – Gobi-ørkenen

 

I dag skal vi bli bedre kjent med ørkenens “flaggskip”, kamelene. Sanddyner er perfekt for en tur med en kamel, Det dreier seg om bactrian-kameler, berømte for å være meget godmodige og usedvanlig tålmodige. En tørst kamel kan drikke 135 liter vann, - det holder for nesten fire ukers forbruk. En tur med en bactrian-kamel er dessuten mer komfortabel enn med en Sahara-kamel. Kamelens to pukler gir god støtte for rytteren og med et rolig gemytt er en ridetur en hyggelig opplevelse for den som lar seg friste. Mongolia har 280.000 bactrian-kameler, - de er praktisk talt alle i Gobi-ørkenen.

 

Etter lunsj skal vi besøke en nomadefamilie som driver med kamelhold. Kamelene er familiens kapital og livsgrunnlag. Mongolia har kanskje den siste rene nomadekulturen i verden, og vi skal følge denne familien gjennom resten av dagen. En av dagene på turen skal vi få undervisning i nomadenes kokekunster. De lever av kjøttet og melken som dyra gir.

Når flokken av kameler, hester eller sau og geit har forsynt seg med det som er av grønt fôr, må de bryte opp og vandre videre til nye beitemarker, - som de har gjort i tusenvis av år. Frokost, lunsj og middag. Vi overnatter i hver vår jurt.

 

 

6. dag, tirsdag, 2. oktober, Gobi-ørkenen – dinosaurenes gravplass

 

Frokost. Vi bryter opp og reiser videre til Khavtsgait, et område som kan by på mange hellerisninger. Noen av disse “kunstverkene” går tilbake til 3000 år før vår tidsregning. Risningene forestiller dyr og det blir antatt at jegerne har risset inn dyra i steinene mens de har ventet på sitt bytte.

 

Vi spiser lunsj i landsbyen Bulgan før vi fortsetter til Bayanzag som må være et paradis for arkeologer. Her er ett av verdens største fosssile skattkamre: Beinrester av dinosaurer og dinosauregg innpakket i rød sanstein av en helt spesiell kvalitet. De første funnene ble gjort i 1921. Hele området ble avsperret for forskere fra vestlige land helt til Sovjetunionens fall og Mongolia åpnet seg for omverdenen. Paleontologer fra USA har vært her hvert år etter 1993 og har beskrevet drøye 50 dinosaurer og andre dyrearter som levde her for 84 til 70 millioner år siden. Mange fossilfunn tyder på at dinosaurene døde svært plutselig, som om de skulle vært truffet av et lyn eller blitt begravd under et jordskred.

 

7. dag, onsdag, 3 oktober, Khustai Nasjonalpark

 

Vi flyr tidlig på morgenen tilbake til Ulan Bator, men kjører rett til nasjonalparken Khustai, som ligger 100 km sørvest for hovedstaden. Khustai var i begynnelsen av det 20. århundre de private jaktmarkene til Bogd Khaan, Mongolias siste konge, og senere for kommunistenes fremste politikere, men i 1993 ble hele området fredet.

 

I denne nasjonalparken lever fortsatt verdens sist overlevende villhest, Przewalskihesten. Denne hestetypen hørte opprinnelig hjemme i Sentral-Asia og var sterkt truet av utryddelse, men mongolene har kanskje klart å sikre dens framtid. 220 av disse villhestene streifer nå rundt i nasjonalparken, og flokken vokser for hvert år som går. Her kan vi også få oppleve flokker av gaseller, bjørner, ulv, rev, hjort og rådyr. Frokost, lunsj og middag. Vi overnatter i jurt like ved nasjonalparken.

 

8. dag, torsdag, 4. oktober, Terelj Nasjonalpark

 

Etter frokost legger vi ut på de siste snaue 200 km til Terelj Nasjonalpark. Denne nasjonalparken er på snaue 3000 kvadratkilometer. Fjellformasjonene her er fra jordas mellomalder som begynte for 251 milioner år siden og sluttet for 65 millioner år siden.

 

Vi skal se skilpaddesteinen, en diger fjellformasjon som ser ut som er forsteinet skilpadde. Bare et par kilometer videre har buddhistiske munker et meditasjonstempel. Her foretar de sine ritualer. Lunsj og middag, og turens siste overnatting i en jurtleir.

 

9. dag, fredag 5. oktober, Djengis Khan og Ulan Bator

 

Vi bruker formiddagen til å besøke Djengis Khan på hesteryggen på verdens største ryttermonument. Det er 40 meter høyt. Det er ingen tvil: Djengis Khan er Mongolias nasjonalhelt fra det 13. århundre. Han var en krigsherre av alle avguders nåde og erobret nesten hele den kjente verden med sine tusener av krigere, - en nådeløs hersker som hadde millioner av menneskeliv på samvittigheten. Men for mongolene er han nasjonens store helt og forbilde. Gigantmonumentet har koste ca. 45 millioner kroner, folkets gave til Djengis.

 

Etter besøket kjører vi en snau time tilbake til vårt hotell i Ulan Bator. Ettermiddagen til egen disposisjon, kanskje en liten shoppingrunde? Våre mongolske guider vil gjerne bistå med råd og dåd. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag.

 

10. dag, lørdag, 6. oktober, Ulan Bator - Istanbul (neste formiddag)

 

For returen flyr vi igjen med Turkish Airlines kl. 11:05 og lander i Istanbul kl. 17:25. Dermed har vi lagt mesteparten av turen bak oss, og siden vi ikke klarer å komme helt fram til Sola samme dag flytter vi inn på et førsteklasses hotell i Istanbul og får en hyggelig kveld ved Bosporus-stredet.

 

11. dag, søndag, 7. oktober, Istanbul - Sola

Etter en bedre hotellfrokost kjører vi tilbake til flyplassen og flyr til Oslo med Turkish Airlines, og SAS videre til Stavanger. Vi regner med å være framme på Sola på ettermiddagen. (Vi kan komme til å velge en annen flyforbindelse). Takk for turen!

 

Denne turen koster 27.995 kr. i delt dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom: 2000 kr.

 

Prisen inkluderer:

Fly Sola – Oslo - Istanbul – Ulan Bator og retur med alle avgifter.

Fly Ulan Bator – Dalanzadgad – og retur med alle avgifter.

Hotell i delt dobbeltrom, 4 og 3 stjerner og førsteklasses jurter.

All busstransport i Mongolia.

Helpensjon (frokost, lunsj og middag) fra lunsj 2. dag til og med middag nest siste dag.

Første dag og siste dag flymat.

Billetter til alle severdigheter i henhold til programmet.

Lokale engelsktalende guider.

Norsk reiseleder.

 

Ikke inkludert i prisen:

Reise- og avbestillingsforsikring.

Øl, vin og brennevin til måltider.

Tips til bussjåfør og lokale guider.

Visumgebyrer.

 

Vi må ta forbehold om endring i valutakurser, program og andre forhold som vi ikke er herre over.

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@viksveen.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder Mongolia

 

Nye tider: Det nye Ulan Bator bygges i glass, stål og betong.

En blid gjeng gutter går i religionslære i klosteret, med målet å bli munker.

Natureligionene: Besøk hos en sjaman.

En jurt sett fra innsiden. Det er godt med plass og alt man trenger, - bare toalett og dusj er i en sidebygning.

En flokk bachtrian-kameler, med Gobis sanddynene i bakgrunnen.

Djengis Khan sitter på verdens største ryttermonument.

Copyright © All Rights Reserved