Malernes Provence

 

Mellom Himmel & Jord

Besøk i malernes Provence

 

 

Det er vel 100 år siden store kunstnere som Cézanne og Matisse, Chagall, Picasso og mange andre valfartet til sjarmerende Provence med de myke landskapene og idylliske småbyene, blått hav og grønne åskammer.

 

Med denne turen tar vi et tilbakeblikk på verkene til det 20.århundres største malere og opplever dem i selskap med god mat og gode viner.

 

Denne turen kan du klare i løpet av en langhelg, som en fredag til mandag, fire dager, tre netter, men vi kan gjerne lage turen lenger.

 

 

Turen i detalj:

 

1. dag

 

Turen går fra Stavanger til Nice med mellomlanding i Oslo eller København. Vi er framme tidlig på ettermiddagen. På flyplassen venter vår norske guide, maleren og kunsthistorikeren Oddbjørg Reinton.

Hun tar oss til hotellet vårt i sentrum av Nice, like ved den berømte strandpromenaden, Le Promenade des Anglais. Siden vi var grytidlig oppe bevilger vi oss en drøy times pause før vi tar en byvandring.

 

Turen går fra hotellet til legendariske Course Saleya, det over 100 år gamle blomstermarkedet, ett av Frankrikes mest pittoreske og usedvanlige markeder. Vi får høre om Nice’s italienske fortid, - byen ble erobret fra italienske Sardinia i 1860. Turen går gjennom gamlebyens trange gater, der mange av bolighusene er over 400 år gamle.

 

Vi tar en første pause på Rosetti-plassen, - iskremkonditorenes plass i Nice. Vi anbefaler iskremsalongen til familien Fenocchio. Fenocchio'ene laget is her også da Nice ennå var italiensk, for 155 år siden.

Fra gamlebyen er det ikke lange veien til den røde Masséna-plassen og den mer moderne delen av byen. Der ligger kjøpesentra som det kjente Galeries Lafayette. Og like ved finner vi det gyldne triangel, en trekant av gater med elegante forretninger, der alle de store motehusene er representert.

 

Vi avslutter turen med et glass vin på hotell Negrescos terrasse eller et annet av byens elleville hotellpalasser. Promenade des Anglais er for øvrig oppkalt etter den engelske overklassen som for 200 år siden flyktet fra øyrikets sure vintre til Rivieraens over 300 soldager i året. Italienskinspirert middag, - det er bare 30 km til den italienske grensen.

 

2. dag

 

Etter frokost skal vi gå to malere nærmere etter i sømmene, nemlig Henri Matisse og Marc Chagall, begge bodde i Provence i en årrekke og begge har sitt eget museum i Nice.

Vi reiser først til Matisse-museet som har en stor samling av ulike kunstverk av den verdenskjente bildekunstneren. Han levde og arbeidet i Nice fra 1918 til sin død i 1954. Oddbjørg Reinton guider oss gjennom samlingen som består av 70 malerier og akvadreller, 60 skuplturer, 200 tegninger og 100 fotografier.

 

Matisse-museet ligger i vakre omgivelser på Cimiez-høyden og ikke langt fra et fransikanerkloster og romerske ruiner. Marc Chagall anla selv sitt museum. Museet er først og fremst viet Chagalls bibelske motiver og er den største offentlige samlingen av hans arbeider, deriblant 17 store malerier med motiver fra Det gamle testamentet i tillegg til 400 pastellmalerier og tegninger.

 

Lunsj for egen regning. På ettermiddagen kjører vi til ett av de ærverdige vinslottene på en av høydene over Nice. Der følger vi Madame Comtesse ut blant vinrankene og får et inntrykk av arbeid

Beliggenheten er fantastisk. I bakgrunnen Alpenes majestetiske fjelltopper, og foran oss utsikt mot Nice og det blå Middelhavet. Det er den perfekte ramme for prøvesmaking av slottets rød-, hvit og roseviner. Deretter tilbake til Nice og en velfortjent middag.

 

3. dag

 

Etter frokost står bussutflukt til Cannes og kunstnerlandsbyen St. Paul de Vence på programmet. Fra Nice kjører vi kystveien ”La Grande Corniche” over Antibes til filmfestspillenes Cannes. Langs den berømte promenaden i Cannes, la Croisette, ligger de luksuriøse hotellene, de elegante boutiques og for ikke å forglemme det gamle havnekvarteret.

 

Deretter går ferden videre til St. Paul de Vence, angivelig den vakreste landsbyen i Provence, majestetisk beliggende på en åskam, berømt for sitt skinnende klare lys og maleriske gamlebyen med de mange kunstgalleriene. På grunn av lyset kom det forrige århunderes mest kjente malere hit for å arbeide.

 

Like utenfor landsbyen ligger et museum som er et kunstverk i seg selv. «Fondation Maeght» inneholder en av verdens mest betydelige samlinger moderne kunst. Et besøk er som å bla gjennom det moderne maleriets adelskalender med navn som Joan Miró, Picasso, Dali, Matisse, Modigliani, Léger, Calder, Max Ernst, Hans Hartung og Braque for å nevne noen.

 

Lunsj på mueeets kafe. Man setter seg med æresfrykt for stolene er laget av selveste Alberto Giancometti, den sveitsiske billedhoggeren og maleren, som regnes som en av de toneangivende kunstnerne i det 20. århundre.

 

4. dag, Retur til Norge

 

Utsjekking fra hotellet fra morgen av. Merk deg at hvis siste dag er en mandag er torget og mange butikker stengt. Ankomst Sola på ettermiddagen.

 

 

Vår guide Oddbjørg Reinton

 

Kunstmaleren Oddbjørg Reinton har et særlig ansvar for Reiser mellom himmel og jords kunst- og kulturturer. Oddbjørg har bodd i Frankrike i nærmere 30 år. Hun har sin utdannelse i kunsthistorie og bildende kunst fra universitetene i Aix-en-Provence og Montpellier.

 

Fra 1990 og fram til i dag har hun regelmessig holdt separatutstillinger i Frankrike, men også i Norge og Spania, mer enn 50 alt i alt. Hun har også deltatt på mange fellesutstillinger i flere land. Ved siden av å være utøvende kunstner har Oddbjørg vært kunstformidler i en årrekke og driver kursvirksomhet i Baillargues utenfor Montpellier i tillegg til at hun passer på våre Frankrike-turer.

 

Prisen:

Prisen er avhengig av årstid. Spør oss.

 

Turens varighet: 4 dager, 3 netter.

 

Prisen inkluderer:

Flyreise tur/retur Stavanger – Nice

Busstransport i henhold til programmet

Førsteklasses hotell

Halvpensjon, frokost og middag fra middag 1. dag til frokost siste dag

Billetter til severdigheter i henhold til programmet

Norsk og svensktalende guide

Norsk reiseleder

 

Ikke inkludert i prisen:

Lunsj og drikkevarer til måltidene

Tips til guide og sjåfør

 

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@viksveen.no

 

Bilder Provence

 

Når lavendelen blomstrer kjennes det over hele Provence.

Matisse' museum i Nice.

Et populært motiv for Provence-malerne var solsikker.

Provence' vakreste landsby,

St. Paul de Vence, brer seg majestetisk utover en åsrygg.

Noen av Henri Matisse udødelige tegninger.

Copyright © All Rights Reserved