Istanbul

Spennende høstdager i utrolige Istanbul

Turen går fra 3. september til 8. september i 2019,

6 dager, 5 netter.

Istanbul er både en europeisk megaby med 17 millioner innbyggere, men også et orientalsk eventyr av en by. Med en mer enn 3000 år lang historie er Istanbul blant de eldste byene i verden. I Istanbul ble en betydelig del av verdenshistorien skrevet. Vi tar deg med til historiske steder og forteller legendene – du vil like deg minst like godt som Sigurd Jorsalfare gjorde nesten 1000 år før deg.

 

Istanbul er den eneste byen i verden som ligger på to kontinenter, det europeiske og asiatiske, bare atskilt av det smale Bosporusstredet. Byen har har hatt flere navn, Bysants, da byen ble grunnlagt av greske nybyggere 650 år før Kr. deretter Konstantinopel da byen i 330 e. Kr. ble hovedstad i Romerrike, og endelig Istanbul etter tyrkernes erobring i 1453. Og vi nordboere hadde enda et navn på byen. Vi kalte den Miklagard eller «den store byen». Som sentrum for religion, kunst og kultur huser Istanbul de mest oppsiktsvekkende byggverk og severdigheter.

 

Her kan du støte på de hippeste IT-girls med sesongens korteste miniskjørt side om side med muslimske kvinner i tradisjonelle svarte klær med hodeslør eller burka. Mellom gamlebyens glitrende luksushoteller, Starbucks kafeer og Mcdonalds stikker Topkapipalasset og Den blå moske seg fram som minnesmerker over en stolt fortid. Og i bakgrunnen frister Den store basar, en nesten endeløs labyrint av overbygde gater med over 4.000 butikker. Det er mye å utforske og enda mer å se.

 

 

Programmet i detalj:

 

1. dag, tirsdag 3. september

Avreise med SAS tidlig på morgenen til Oslo og derfra noen timer senere med Turkish Airlines videre rett til Istanbul, der vi er framme utpå ettermiddagen.

 

På flyplassen blir vi hentet av vår engelsktalende guide med buss og kjørt til vårt fem stjerners hotell Hilton. På veien dit tar guiden oss med på en første sightseeingtur i gamlebyen. Felles middag på en typisk tyrkisk restaurant.

 

2. dag , onsdag, 4. september

Etter frokost besøk i Den blå moske med store kupler og seks minareter, en av verdens største moskeer. Videre til Hagia Sophia med den gigantiske kuppelen, et mesterverk i bysantinsk byggekunst. Slik bygget står der i dag sto det ferdigbygd i år 532. Hagia Sophia var i nesten 1000 år setet til den gresk-ortodokse kirken. Etter den tyrkiske erobringen av Istanbul i 1453 ble Hagia Sophia forvandlet til en moske. I dag er byggverket museum. Lunsjpause.

 

Etter lunsj går ferden til Kapali Carsi, den store basaren og Istanbuls pulserende hjerte. I et mylder av ganger og passasjer med talløse salgsboder er varetilbudet endeløst. Du finner alt fra tepper og gull, russiske og greske ikoner og århundregamle sølvsmykker, lærvesker, keramikk, datautstyr, naturligvis tekstiler og dippedutter av alle slag. I erkjennelsen av at shopping tar på kreftene er den store basaren godt utstyrt med små kafeer, der du kan slappe av med en kopp te og tyrkernes baklava eller lokum, vanvittig søte kaker. Felles middag.

 

3. dag, torsdag, 5 september

Frokost. Vi begynner dagen med et besøk i Topkapi-palasset, residensen til det ottomanske dynastiet som styrte ikke bare Tyrkia, men også store deler av den arabiske verden og det sørlige Europa i 500 år. Topkapi er mer enn et palass. Det var selve senteret til den osmanske verdensmakten. Der levde sultaner med sine familier og harem i mer enn 400 år. Og med dem fulgte toppbyråkratene og janitsjarene, sultanens meget godt betalte livvakter, elitesoldater fra mange himmelstrøk, også fra Norge. Alt i alt bodde det til en hver tid rundt 5.000 mennesker innenfor slottsmurene. Lunsjpause.

 

På ettermiddagen foreslår vi et besøk i en av Istanbuls ortodokse urkirker, - de første kirkene som ble bygd utenfor Jerusalem. 97 prosent av Tyrkias befolkning er muslimer, - de kristne utgjør et par prosent. De fleste av dem bor i Istanbul og er armensk ortodokse kristne, syrisk ortodokse og assyrere. Vi tar interesserte med til en ortodoks orientalsk gudstjeneste, en meget spesiell opplevelse. Felles middag

 

4. dag, fredag, 6. september

Etter frokost kjører vi til krydderbasaren ved Galalta-broen. Denne basaren fra det 17. århundre er en av Istanbuls mest fargerike attraksjoner. Basaren er en fest for øye og luktesanser, Et overdådig tilbud av eksotiske krydder, dusinvis av tesorter, tyrkiske søtsaker, oster og iransk kaviar, kort sagt alle de delikatesser som det tyrkiske kjøkkens skattkiste kan framvise. Den 500 år gamle krydderbasaren er egentlig en livlig overbygd gate full av delikatesser.

 

Fra krydderbasaren kjører vi til Det gyldne horn, Istanbuls naturlig trygge og sikre havnebasseng for å gå ombord i en cruisebåt som skal ta oss på tur langs Bosporus, stredet som skiller Asia fra Europa. Fra sjøsiden får vi se noen av sultanenes overdådige palasser og de elegante villaene til tidligere tiders eliter. Når vi går i land venter bussen som kan ta oss tilbake til hotellet, om du ikke vil bruke ettermiddagen til å rusle rundt på egen hånd. Vi møtes igjen om kvelden til en middag med blant annet vaskekte tyrkisk magedans.

 

5. dag, lørdag, 7. september

Dette er dagen uten et fast program. Etter frokost har du kanskje lyst til å vende tilbake til den store basaren og sjekke prisene i fred og ro. Du kan gjøre røverkjøp, men det gjelder å prutte. Guiden vår gir deg hurtigopplæring i prutingens edle kunst.

 

Eller kanskje besøke en av de århundregamle ortodokse kirkene. Eller bare rusle rundt i gamlebyen på jakt etter gode fotomotiver. Reiseleder står til disposisjon hele dagen. Vi samles igjen til felles middag.

 

6. dag, søndag, 8. september

Etter frokost har du de neste timene til egen disposisjon før bussen kommer og kjører oss til flyplassen for retur til Norge.

 

 

Denne turen koster 13.950 kr for seks dager, fem netter.

Tillegg for enkeltrom: 2.800 kr.

 

 

Prisen inkluderer:

* Flyreise, tur/retur Sola – Istanbul, inklusive flyavgifter.

* Fire stjerners hotell.

* Transport i komfortable busser.

* Halvpensjon, frokost og middag fra middag første dag til frokost siste dag.

* Billetter til severdigheter i henhold til programmet.

* Engelsktalende tyrkisk guide.

* Norsk reiseleder.

 

Ikke inkludert i prisen:

* Lunsj og drikkevarer til måltidene.

* Reise- og avbestillingsforsikring.

* Visum.

 

Vi må ta forbehold om endring i valutakurser, program og andre forhold som vi ikke er herre over.

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@himmelogjord.com

Bilder Istanbul

Istanbul med utsikt mot den gamle bydelen.

Turistbåter i rekke og rad.

Danserne kalles dervisher, er medlemmer av muslimske ordener og kjente for sine dansekunster.

Hovedinngangen til Topkai-palasset.

De fleste tyrkere dyrker fortsatt Atatyrk, mannen som skapte det moderne Tyrkia.

Sightseeingbåtene gjør seg klare til å seile oppover Bosporus-stredet i kveldsstemningen.

 

Den gigantiske kuppelen i Hagia Sofia, som har vært både kirke og moske, og som i dag er museum.

Fargeglade håndmalte treskåler fra den store basaren med ca. 4000 utsalgssteder.

Copyright © All Rights Reserved