Istanbul

Spennende høstdager i utrolige Istanbul

Fredag, 9. oktober til tirsdag, 13. oktober.

 

Istanbul er både en europeisk megaby og et orientalsk eventyr. Med en mer enn 3000 år lang historie er Istanbul blant de eldst bebodde byene i verden. Der ble en betydelig del av verdenshistorien skrevet. Vi tar deg med til historiske steder og forteller legendene – du vil like deg minst like godt som Sigurd Jorsalfare gjorde vel 900 år før deg.

 

Med ca. 17 millioner innbyggere er Istanbul den eneste byen som ligger på to kontinenter, bare adskilt av Bosporus-stredet.

 

 

Byen har hatt flere navn: Bysants, Konstantinopel som hovedstad i det østromerske rike og Istanbul etter tyrkernes erobring i 1453. Og for oss nordboere Miklagard, den store byen. Som sentrum for religion, kunst og kultur huser byen de mest oppsiktsvekkende byggverk og severdigheter.

 

Her kan du støte på de hippeste IT-girls med sesongens korteste miniskjørt og halsbrekkende høye heler side om side med muslimske kvinner i tradisjonelle svarte klær med hodeslør eller burka. Mellom gamlebyens luksushoteller, Starbucks kafeer og Mcdonalds stikker Topkapipalasset, Den blå moske og Hagia Sophia seg fram som minnesmerker over en stolt fortid. Og i bakgrunnen frister Den store basar, en nesten endeløs labyrint av overbygde gater med ca. 3.500 butikker.

 

Programmet:

 

1. dag, fredag, 9. oktober, 2015

Fly fra Norge til Istanbul, ankomst om ettermiddagen, egen buss til hotellet, innsjekking og en liten pause før det blir sightseeingtur i gamlebyen. Felles middag på en typisk tyrkisk restaurant.

 

2. dag , lørdag, 10. oktober, 2015

Etter frokost besøk i Den blå moske med dens blå og hvite veggfliser, store kupler og seks minareter, en av verdens største moskeer. Videre til Hagia Sophia med den gigantiske kuppelen, et mesterverk i bysantinsk byggekunst. Slik bygget står der i dag sto det ferdigbygd i år 532. Hagia Sophia var i nesten 1000 år setet til den gresk-ortodokse kirken. Etter den tyrkiske erobringen av Istanbul i 1453 ble Hagia Sophia forvandlet til en moske. I dag er byggverket museum. Lunsjpause.

 

Etter lunsj går ferden til Kapali Carsi, den store basaren og Istanbuls pulserende hjerte. I et mylder av ganger og passasjer med talløse salgsboder er varetilbudet endeløst. Du finner alt fra tepper og gull, russiske og greske ikoner og århundregamle sølvsmykker, lærvesker, tepper, keramikk, datautstyr, naturligvis tekstiler og dippedutter av alle slag.

 

I erkjennelsen av at shopping tar på kreftene er den store basaren godt utstyrt med små kafeer, der du kan slappe av med en kopp te og tyrkernes baklava eller lokum, vanvittig søte kaker.

Felles middag.

 

3. dag, søndag, 11. oktober, 2015

Frokost. Vi begynner dagen med et besøk i Topkapi-palasset, residensen til det ottomanske dynastiet som styrte ikke bare Tyrkia, men også store deler av den arabiske verden og det sørlige Europa i 500 år. Topkapi er mer enn et palass. Det var selve senteret til den osmanske verdensmakten. Der levde sultaner med sine familier og harem i mer enn 400 år. Og med dem fulgte toppbyråkratene og janitsjarene, sultanens meget godt betalte livvakter, elitesoldater fra mange himmelstrøk, også fra Norge. Alt i alt bodde det til en hver tid rundt 5.000 mennesker innenfor slottsmurene. Lunsj.

 

På ettermiddagen foreslår vi et besøk i en av Istanbuls ortodokse urkirker, - de første kirkene som ble bygd utenfor Jerusalem. 97 prosent av Tyrkias befolkning er muslimer, - de kristne utgjør et par prosent. De fleste av dem bor i Istanbul og er armensk ortodokse kristne, syrisk ortodokse og assyrere. Vi tar interesserte med til en ortodoks orientalsk gudstjeneste, en meget spesiell opplevelse. Felles middag.

 

4. dag, mandag, 12. oktober, 2015

Etter frokost kjører vi til krydderbasaren ved Galalta-broen. Denne basaren fra det 17. århundre er en av Istanbuls mest fargerike attraksjoner. Basaren er en fest for øye og luktesanser, et overdådig tilbud av eksotiske krydder, hundrevis av tesorter, tyrkiske søtsaker, oster og iransk kaviar, kort sagt alle de delikatesser som det tyrkiske kjøkkens skattkiste kan framvise. Den 500 år gamle krydderbasaren er egentlig en livlig overbygd gate full av delikatesser.

 

Fra krydderbasaren kjører vi til Det gyldne horn, Istanbuls naturlig trygge og sikre havnebasseng for å gå ombord i en cruisebåt som skal ta oss på tur langs Bosporus, stredet som skiller Asia fra Europa.

Fra sjøsiden får vi se noen av sultanenes overdådige palasser og de elegante villaene til tidligere tiders eliter.

Når vi går i land venter bussen som kan ta oss tilbake til hotellet, om du ikke vil bruke ettermiddagen til å rusle rundt på egen hånd. Vi møtes igjen om kvelden til en avskjedsmiddag.

 

5. dag, tirsdag, 13. oktober, 2015

Etter frokost har du de neste timene til egen disposisjon før bussen kommer ved middagstider og kjører oss til flyplassen for retur til Norge.

 

Turen koster 10.995 kr. i delt dobbeltrom.

Tillegg for enkeltrom:1800 kr.

 

Turens varighet 5 dager, 4 netter

 

Prisen inkluderer:

Flyreise tur/retur Stavanger – Istanbul .

Flyavgifter

Transport i komfortable busser

Førsteklasses hotell

Halvpensjon, frokost og middag

Billetter til severdigheter i

henhold til programmet

Norsk eller engelsktalende

tyrkisk guide

Norske reiseleder

 

Ikke inkludert i prisen:

Lunsj og drikkevarer til måltidene

Tips til guide og sjåfør

 

Vi må ta forbehold om endring i valutakurser, program og andre forhold som vi ikke er herre over.

 

 

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@himmelogjord.com

Bilder Istanbul

Istanbul med utsikt mot den gamle bydelen.

Turistbåter i rekke og rad.

Danserne kalles dervisher, er medlemmer av muslimske ordener og kjente for sine dansekunster.

Hovedinngangen til Topkai-palasset.

De fleste tyrkere dyrker fortsatt Atatyrk, mannen som skapte det moderne Tyrkia.

Bebyggelsen i Istanbul erobrer de siste grønne flekkene.

Den gigantiske kuppelen i Hagia Sofia, som har vært både kirke og moske, og dag er museum.

Fargeglade håndmalte treskåler fra den store basaren med ca. 4000 utsalgssteder.

Copyright © All Rights Reserved