Bordeaux & Cognac

 

Mellom Himmel & Jord

Bordeaux & Cognac

Fra slott til slott

 

Vinreise til Bordeaux-regionen fra 4. oktober til 9. oktober

Bordeaux må være den eneste byen i verden som har over 100 vinslott i sine nære omgivelser. Denne byen som Unesco har erklært «meget verneverdig» forbinder vi først og fremst med gode viner og høy matkultur.

 

Og vi lar oss begeistre av ærverdige patrisierhus, historietunge kirker, berømte vinslott og gamlebyen med trange gater og hyggelige fortausrestauranter.

Vi legger til et besøk i Cognac, en liten by med store navn.

 

Her har nordmenn bygget opp sine berusende imperier.

 

 

Programmet fra dag til dag :

 

Dag 1, onsdag, 4. oktober, Stavanger – Bordeaux

 

Vi flyr fra Stavanger til Amsterdam ved middagstider, og flyr videre til Bordeaux, der vi er framme på ettermiddagen. (Vi kan eventuelt komme til å velge en annen flyrute).

 

Vi blir hentet på flyplassen av vår egen buss og kjørt til hotellet for innsjekking Deretter legger vi inn en liten pust i bakken, før vi skal gjøre oss kjent med Bordeaux som i seg selv er en turistattraksjon med en vakker historisk gamleby. Middag i gamlebyen.Vi blir på hotellet i fem netter.

 

Dag 2, torsdag, 5 oktober, Bordeaux og Medoc

 

Etter frokost legger vi ut på en to timers sightseeingtur, halvannen time med buss til de fleste av byens severdigheter med rådhuset og katedralen. og en halv time i den historiske gamlebyen til fots. Vår engelsktalende guide vil fortelle om hvordan driftige franske, engelske, tyske, nordiske og flamske kjøpmenn bygde opp et sentrum for handel med vin og kolonialvarer allerede på 1600-tallet.

 

Vi går innom «det gyldne triangel» fra begynnelsen av 1800-tallet. Det er i dag en meget livlig del av byen med spennende butikker og en torghall, der man kan få kjøpt alt det denne delen av Frankrike kan by på av bordets gleder.

 

Vinregionen Bordeaux er delt i to. Medoc på sørsiden av elven Gironde og legendariske St. Emilion på den andre siden. Vi skal kjøre slottsveien, «la Route des Chateaux» gjennom Medoc. Bak nesten hver sving, og i hver bidige landsby, ligger det et verdensberømt vinslott som Chateau Margaux, Chateau St,. Julien, Chateau Mouton Rotschild, Chateau Giscours og en endeløs rekke av andre med viner i den absolutte toppklassen.

 

Bussen stopper på gunstige fotoplasser. Vi besøker ett av de velansette slottene for prøvesmaking. Det blir besøk i vinkjelleren og på slottet, der vi sammen med vinen får servert lokale oster, saucisson, en godt krydret salamipølse og ferskt brød. Det er ikke et komplett måltid, men viner av ypperlig kvalitet. Selveste solkongen, Ludvig den XIV. skrøt av Bordeauxs viner.

 

Turen går videre til neste slott, et sjarmerende familiestyrt gods, der vi besøker både slottet og dets vinkjellere og får smake nye, fremragende viner. Deretter vender vi tilbake til Bordeaux og hotellet vårt. Felles middag.

 

Dag 3, fredag, 6. oktober, St. Emilion.

 

Etter frokost utflukt til Saint-Emilion, en maleriske vinlandsby ca. 35 km nordøst for Bordeaux. Saint-Emilion var det første vindistrikt i verden som Unesco la under sine beskyttende vinger og i 1999 gjorde til en del av ”verdens kulturarv”. Vårt første stopp er et slott med viner av høy kvalitet. Vi får servert slottets viner sammen med lokale oster, saucisson og fersk brød. Guiden vår vil forklare hvordan man får til førsteklasses viner.

 

Deretter blir det en liten byvandring i St. Emilion, en utrolig sjarmerende landsby med århundregamle trange krokete, brosteinbelagte gater og et yrende folkeliv. Under en byvandring får vi høre Saint-Emilions historie. Den lille byen ligger like ved den gamle pilegrimsveien til Santiago de Compostela. Flere av byens kirker og klostre stammer fra det 11. århundre. Mange av slottene har sine egne vinutsalg i Saint-Emilion, og de holder åpent sju dager i uken både for prøvesmaking og salg av vin.

 

Deretter besøker vi et annet vinslott, som har vært i samme families eie i mange generasjoner. Der blir det en tur ut til frodige vinmarker. Guiden vil fortelle om de ulike druesortene, før det blir prøvesmaking av ulike viner. På veien tilbake til Bordeaux kjører vi gjennom St. Emilions nabokommune Pomerol. og Chateau Petrus, som er kjent for å selge verdens dyreste viner. Viner fra Chateau Petrus oppnår stadig ca.22.000 kr. for en 0,7 l flaske. Og etter 20, 25 års lagring på slottet kan du tidoble prisene. Om kvelden felles middag i Bordeaux.

 

Dag 4, lørdag, 7. oktober, Bordeaux

 

Etter frokost har vi satt av formiddagen til en gourmet sightseeing med en matglad guide. Vi skal gå innom tre lokale forretninger for smaksprøver: Vi besøker den lokale bakeren som gjerne slår av en prat og lar deg smake rykende ferske baguettes, så sprø og lette som dui aldri har smakt dem før. Vi møter en sjokolade-konditor bak disken som lar oss smake på et utvalg av sine verker. Oppskriftene er holdt hemmelige i gene-rasjoner. Videre tar guiden oss til en ostebutikk. Her vil vi få forklart ostetradisjoner som har gjort franske oster verdensberømte. Vi vil blant annet få smake på roquefort, brie og comté.

 

Underveis fra forretning til forretning vil guiden vår fortelle fra Bordeauxs kulinariske historie.

Mot slutten av turen får vi servert en meget velsmakende lunsj fulgt av noen fremragende Bordeaux-viner.

Etter lunsj er dagen din. Vi har intet program for resten av denne lørdagen, men lar dere streife rundt på egen hånd, Kanskje vil dere besøke en av forretningene vi var innom eller torghallen eller et av byens torg, og få med dere en postei eller andre franske delikatesser hjem, stikk innom en vinhandler, slå dere ned på en kafé. Reiseleder er på plass og hjelper til med råd og dåd, også med oversettelser hvis det skulle trenges. Vi møtes igjen til felles middag om kvelden.

 

Dag 5, søndag, 8. oktober, Bordeaux – Cognac - Bordeaux

 

Etter frokost kjører vi halvannen time nordover til Cognac og konjakkens verden. Når vi kjører inn i Cognac med 20.000 innbyggere og nabobyen Jarnac med 5000 sjeler vil vi merke en svak lukt av alkohol, det er dunsten av konjakk. Denne dunsten siver ut fra porene og ørsmå sprekker i tusener av eikefat med konjakk. Selv om de fleste fatene ligger velbevart i dype kjellere trenger dunsten gjennom. Her er alle de berømte konjakkhusene som Martell, Courvoisier, Hennesy, Remy Martin og andre store og talløse små konjakkhus.

 

For vel 100 år siden kom det også en gjeng norske entusiaster hit. De kom uavhengig av hverandre, og de gjorde det alle utrolig bra. Vi har alle hørt om Cognac-Larsen, Sverre Braastad fra Gjøvik, løytnant Bache-Gabrielsen fra Holmestrand, og Halfdan Birkedal Hartmann fra Lier. De har drevet det stort innenfor cognac og vin. Vi skal besøke patriarken Sverre Braastad. Familieselskapet han dro igang holder til på slottet Triac i Jarnac. Braastad Cognac er for øvrig Nordens mest solgte konjakkmerke.

 

På slottet får vi prøve ulike variasjoner av Braastad Cognac og ta en titt ned i kjellerne der konjakkfatene ligger på rekke og rad i to, fire eller seks år.. Deretter rusler vi gjennom Jarnac og Cognac. Utpå etter-middagen kjører vi tilbake til Bordeaux. Avskjedsmiddag om kvelden.

 

Dag 6, mandag, 9. oktober, Bordeaux – Stavanger

 

Frokost. Deretter kommer bussen som kjører oss til flyplassen.

Vi flyr med KLM til Amsterdam og derfra videre til Stavanger. Vi lander på Sola sent på ettermiddagen.

 

Da gjenstår det bare å si: Takk for turen.

 

 

Turen koster i delt dobbeltrom 14.995 kr.

Enkeltromstillegg 3000 kr (5 netter)

 

Prisen inkluderer:

Flyreise –Stavanger – Bordeaux - Stavanger

Flyavgifter og skatter

Transport i komfortable buss

Førsteklasses hotell

Halvpensjon frokost og middag fra middag 1. dag til og med frokost siste dag,

og lunsj på slottet. Lunsj for egen regning.

Billetter til severdigheter i henhold til programmet

Norsk reiseleder

 

Ikke inkludert i prisen:

Tips til guider og bussjåfør

Drikkevarer til alle måltider

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@viksveen.no

 

Vi må ta forbehold om endring i valutakurser, program og andre forhold som vi ikke er herre over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder

Veiene slynger seg gjennom vinmarkene.

En av de vakre broene over elven Gironde.

De blå druene henger innbydende ned fra vinrankene.

Gamlebyen i Bordeaux er full av liv - og fortauskafeer.

De grønne druene er klare til å bli høstet.

Byen er full av hyggelige utesteder.

Det må ikke være hvit duk og tøyservietter. Tilbudet av enkle spisesteder er nesten endeløst.

 

Vinslottet Kirwan er et annet av de berømte vinslottene

 

Her ser du byporten i Jarnac, nabobyen til Cognac der norske konjakkprodusenter har satt spor etter seg.

 

Uteliv, Bordeaux.

Chatu La Tour.

Copyright © All Rights Reserved