Baskerland

Besøk hos baskerne

Europas eldste folk

Vi besøker Baskerland fra lørdag 4. august til torsdag, 9.august, 6 dager, 5 netter 2018.

 

Denne turen går til Spanias rikeste og teknologisk mest avanserte region, der folk snakker Europas eldste språk, baskisk. Baskisk er så komplisert at selv djevelen ga opp etter sju år, forteller legenden.

 

Innbyggerne i regionen ved foten av Pyreneene, klemt inne mellom Atlanterhavets klippekyst og isolerte fjell og daler, har aldri helt underkastet seg fremmede herskere, om det var romere, gotere, maurere eller spaniere. Det baskiske folkets opprinnelse og språk forblir et mysterium, sporene forsvinner i historiens mørke kroker.

 

Men Baskerland er ikke bare villmark. Her finner du også de fineste sandstrender, en av Europas mest betydelige vinregioner, Rioja-regionen, og storbyer som Bilbao og San Sebastian med en hel avantgarde av internasjonale arkitekter som stadig skaper nye utrolige byggverk. Som en kontrast byr Vitoria på et velbevart sentrum fra middelalderen. Gastronomien er heller ikke til å kimse av.

 

Vi har laget en seks dagers tur til Baskerland. Avstandene er ikke større enn at vi kan bo i Bilbao under hele oppholdet. Du slipper å pakke kofferten før siste dag.

 

 

Turen dag for dag

 

1. dag, lørdag, 4. august, Stavanger – Bilbao

 

Det er tidlig avgang med fly fra Stavanger over Frankfurt til Bilbao. (400.000 innbyggere).

Vi er framme tidlig ettermiddag. Vi sjekker inn på vårt 4 stjerners hotell i meget sentral beliggenhet og tar en pause før det blir byvandring med vår engelsktalende guide.

 

En spasertur fra hotellet langs elven Nervion og inn i gamlebyen blir det synliggjort hvordan fremragende arkitekter kan forene tradisjon med moderne byggekunst. Middag i gamlebyen.

 

2. dag, søndag, 5. august, Bilbao – Guernica – San Sebastian – Bilbao

 

Etter frokost avreise med vår guide Iratxe til San Sebastian ved kysten, men før vi kommer så langt en avstikker til Guernica (16.500 innbyggere), en martyrby under den spanske borgerkrigen. Gernica ble terrorbombet av det tyske flyvåpenet i 1937, den gangen utlånt av nazi-Tyskland til general Francos fascistiske styrker. Ca. 1600 ble drept, et ukjent antall såret og byen jevnet med jorda.

 

Etter krigen malte Pablo Picasso et stort bilde som han kalte Gernica som ga uttrykk for hva han mente om Franco-regimet og samtidig ga et spark til den tids kunstelite, som var heller lunken i forhold til borgerkrigen i Spania. Maleriet befinner seg i dag i et spesialbygd museum i Madrid. Baskerne sto for øvrig samlet mot Franco-regimet, og ble forfulgt av det fascistiske Spania i en stor del av etterkrigstiden.

 

Vi fortsetter langs den maleriske kysten til San Sebastian, på baskisk kalt Donostia, (190.000 innbyggere), den vakreste byen i hele Spania med en enestående flott beliggenhet i Biscayabukten. Stranden, La Concha, blir ansett for å være den beste bystranden i Europa.

 

Til lunsj tester vi tilbudet av pintxos, den baskiske varianten av tapas før vi tar en liten byvandring i sentrum av San Sebastian med brede boulevarder, noble forretninger og belle-epoque villaer og eventuelt en dukkert i Biscayabukten. Retur til Bilbao og middag. (Dagsetappe 220 km)

 

 

3. dag, mandag, 6. august, Heldagsutflukt til Rioja

 

Etter frokost skal vi kjøre sørover en times tid til distriktet for den berømte Rioja-vinen.

Det var romerne som brakte vinen til det brede dalføret Rioja ca. 200 år før vår tidsregning. I dag blir det høstet druer fra ca. 18.000 hektar dyrket med vinranker i Rioja. Til sammenlikning er Rioja tre ganger så stor som St.Emilion i Frankrike.

 

Vi skal besøke landsbyen Lasbastida og vingården Remelluri. Opprinnelsen til vingården er forsvunnet i historiens mørke. På eiendommen er det funnet et nekropolis, som er en større samling med gravplasser, vel kjent fra gresk, romersk og tidlig kristen tid. Det er også dokumentert at munker slo seg ned der på 1300-tallet og siden den tids er det kontinuerlig blitt dyrket vin der. Dagens eiere kjøpte gården i 1967 og har drevet de siste 50 årene.

 

Vi skal besøke vinmarkene, nekropolis og gårdens eget kapell og få med oss hele vinprosessen inntil vinen tappes på flasker etter minimum tre år. Det blir selvsagt vinsmaking med røde og hvite Riojaviner. Deretter blir det lunsj.

 

Vi fortsetter turen til en annen Rioja-landsby, Laguardia, der det også er blitt framstilt vin i 500 år. I praktisk talt alle hus i landsbyen skjer foredling av druer og lagring av vin. Retur til Bilbao og middag der. (Dagsetappe 230 km)

 

4. dag, tirsdag, 7. august, Bilbao - Vitoria - Bilbao

 

Frokost. Vi kjører til det berømte Guggenheim-museet, tegnet av den kanadiske arkitekten Frank O. Gehry og åpnet i 1997. Arkitekter som Frank O. Gehry, Sir Norman Foster og Santiago Calatrava har siden begynnelsen av 1990-årene med dristige byggverk gitt Bilbao et nytt ansikt.

 

Deretter går ferden til Vitoria, baskernes hovedstad og den mest beskjedne av alle baskiske byer med 220.000 innbyggere. Vitoria har ikke berømte strender som San Sebastian, ikke et Guggenheim-museum som Bilbao og blir derfor lett oversett. Og det er synd. Vitortia har et meget velrestaurert bysentrum fra middelalderen. De fleste bygningene er fra 1300- til 1500-tallet holdt i en blanding av gotiske og renessansestil.

 

Vitorias bysentrum er dessuten omgitt av en bymur fra det 1l00-tallet.

Lunsj i gamlebyen. Deretter lar vi bussen ta oss gjennom de nyere delene av Vitoria, blant annet forbi det nye basksiske parlamentet til selvstyrte delen av Spania. Det blir orierntering om baskernes lange kamp for selvstyre fra den spanske staten. Middag i Bilbao. (Dagsetappe 126km)

 

5. dag, onsdag, 8. august, Bilbao

 

Dette er dagen for å slappe av i Bilbao, rusle rundt i gamlebyen, slå seg ned på en av de mange hyggelige utekafeene, beundre noen av byens arkitektonisk dristige byggverk, stikke innom et shoppingsenter, dagen er din.

 

Vår guide Iratxe tar de av oss som lar seg friste gjerne med til et nytt besøk i det berømte Guggenheim-museet. Avskjedsmiddag om kvelden.

 

6 dag, torsdag, 9. august, Retur til Norge

 

Siste sjanse for litt shopping før bussen kommer kl. 12.00 for å ta oss til flyplassen Vi er hjemme sent på kvelden.

 

 

Denne turen koster 12.925 kr i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom 2250 kr.)

 

Prisen dekker:

* Fly Stavanger Bilbao og retur, inkl. skatter og avgifter

* Egen buss med sjåfør for alle utflukter

* Halvpensjon, (frokost og middag) fra middag første dag til og med frokost siste dag

* Inngangsbilletter til museer i henhold til programmet

* Omvisning på vingård, inkl. prøvesmaking

* Engelskspråklig guide

* Norsk reiseleder

 

Prisen dekker ikke:

Reise- og sykdomsforsikring

Vin, øl og brennevin til måltidene

Tips til guide og bussjåfør.

 

Vi må ta forbehold om endring i valutakurser, program og andre forhold som vi ikke er herre over.

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@himmelogjord.com

 

 

 

Bilder Baskerland

Bilbao ligger langs elven Nervion med det fabelaktige Guggenheim-museet på høyre side.

Et par baskiske venner i sine beste søndagsklær med de karakteristiske luene.

San Sebastian er kjent for å ha en av Europas beste bystrender.

Baskerland, Bystrandeen i San Sebastian

På alle kafeene i Bilbao serveres pintos den baskiske varianten av tapas.

Fra sentrum i den lille landsbyen.

Baskerland, Rioja-landsbyen Laguardi

Fra sentrum av San Sebastian.

Turister kan også ta del i druetråkkingen.

Copyright © All Rights Reserved