Baltiske stater

Frisk bris fra de

baltiske landene

Besøk hos våre nesten ukjente naboer i Litauen,

Latvia og Estland.

 

Turen går fra tirsdag, 21. mai til onsdag, 29 mai, 2019.

 

Bli med på en 9 dagers tur inn i en svunnen tid til våre nesten ukjente naboer Litauen, Latvia og Estland. Der vil du oppdage byer og landsbyer fullpakket av den gamle verdens sjarm og århundregamle tradisjoner. Samtidig møter vi vår egen tids baltere: moderne, kreative og mangesidige.

 

Vi flyr fra Sola over København til Vilnius, hovedstaden i Litauen, og derfra går det videre med vår egen buss slag i slag gjennom saftig grønne landskaper langs Via Baltica til Latvias hovedstad Riga og Estlands elegante Tallinn.

 

Underveis skal vi oppleve noen av Østersjøens flotte badebyer og små og store byer med fantasifulle byggverk holdt i overdådig barokk, jugendstilens lekende letthet og middelalderens tykke murer. Og vi skal treffe litauere, latviere og estlendere som vant den lange kampen for uavhengighet fra Sovjetdiktaturet.

 

 

Vi kan nevne noen av høydepunktene:

 

* Vilnius, hovedstaden i Litauen, ble i sin tid kalt "Nord-Europas Jerusalem" for sine 55 kirker og nesten 100

synagoger. Gamlebyen i Vilnius er den største og best bevarte middelalderbyen i Nord-Europa. Unesco har

gjort hele gamlebyen til en del av "verdens kulturarv".

* På veien fra Vilnius til Riga, hovedstaden i Latvia kommer i til den såkalte Korshøyden i Siauliai. På en liten

høyde står det tusener av kors, plassert der av vanlige folk. I kommunisttiden forsøkte russerne å jevne

høyden med jorda. Men det dukket alltid opp nye tusener av kors. Korshøyden ble symbolet på den seige,

passive politiske kampen mot sovjetdiktaturet.

 

* Riga, Latvias hovedstad, har en bydel med ca. 800 jugendstilbygninger, alle vakkert restaurert. Bygningene

har gitt Riva navnet Europas Jugendstil- metropol.

 

* Badebyen Jurmala ved Østersjøen er den baltiske utgaven av Cote d'Azur. Fra tidligere tiders russiske

tsarfamilier til dagens nyrike russere er Jurmala et populært feriested for den russiske overklassen med

flotte spa-hoteller til langt hyggeligere priser enn på den franske Riviera.

 

 

Turen i detalj:

 

1. dag, tirsdag, 21. mai, Stavanger – Vilnius

Vi har flyavgang fra Sola til København kl . 09:50 med forbindelse videre til Vilnius kl. 13.10 og ankomst kl.15.35. På flyplassen venter våre norsktalende guide og bussen som kjører oss til vårt 4* hotell i sentum av Vilnius. Der legger vi inn i en times pause før vi tar en liten byvandring, inkludert forfriskninger på en kafe før en velforjent middag. Hotell i Vilnius.

 

2. dag, onsdag, 22. mai Vilnius

Etter frokost blir det sightseeing med buss og til fots i Vilnius. Byen har en 600 år gammel historie og ble i sin tid kalt Nord-Europas Jerusalem for sine 55 kirker og nesten 100 synagoger. Gamlebyen i Vilnius er den største og best bevarte middelalderbyen i Nord-Europa. I 1994 gjorde Unesco hele gamlebyen til en del av verdens kulturarv. Vi går innom en av de mest kjente kirkene, St. Peter og Paul-kirken. Kirken inneholder over 2000 skulpturer. Ellers tar vi for oss universitetet fra 1300-tallet, presidentpalasset, katedralen, borgen og kunstnerbydelen Uzupis, Vilnius' svar på Montmartre i Paris.

 

Vi kommer etter hvert til ghettoområdet. Byen ble senter for et eksepsjonelt rikt intellektuelt liv på 1800- og 1900-tallet. 40 prosent av befolkningen var før andre verdenskrig av jødisk opprinnelse. Over 90 prosent av dem ble drept under nazismens herjinger under andre verdenskrig. Litauen var ikke før befridd fra nazismen før sovjetdiktaturet overtok. Vi skal gå innom KGB-fengselet.

Lunsjpause.

 

Om ettermiddagen har vi utflukt til Trakai, en liten by en snau halvtime fra Vilnius. Her er Litauens viktigste forsvarsanlegg, en borg som ligger ute på en grønn øy i en innsjø. Borgen i Trakai var residensen til Litauens fyrstefamilier, før de i 1323 flyttet til Vilnius. Retur til Vilnius for middag og hotellovernatting.

 

3. dag, torsdag, 23. mai, Vilnius

Etter frokost skal vi møte en familie fra Vilnius og la den fortelle om hverdagen i Baltikum, om priser og lønninger, pensjoner og eldreomsorg, om skolegang og alle de tusener av små og store ting som preger en hverdag, og ikke minst om den nære fortid, da landet var en del av Sovjetunion.

 

Litauen er et katolsk land i motsetning til Latvia og Estland som begge er russisk-ortodokse.En katolsk høymesse er en ganske stemninsfull forstilling for den som måtte ønske det. På ettermiddagen avslutter vi byvanderingen i Vilnius. Middag og hotell i Vilnius.

 

4. dag, fredag, 24. mai, Vilnius - Riga

Etter frokost setter vi kurs for Latvias hovedstad, Riga. Med sine 700.000 innbyggere er Riga Baltikums største by. 41,5 prosent av bybefolkningen er etniske latviere, 43,5 prosent er russere. Resten er av polsk, ukrainsk og hvitrussisk avstamning. Men før vi kommer så langt blir det stopp på Korshøyden i Siauliai.

 

På en liten høyde står det tusener av små og store kors laget av alle slags materialer. Korshøyden er blitt et valfartsted for Litauens katolikker. De kommer hit fra hele landet for å plassere et kors og be. I dag får korsene stå i fred, men det var ikke slik i sovjettiden. Gang på gang forsøkte sovjetstaten å jevne denne høyden med jorda. Litauerne kalte forsøket «bulldoser-ateismen», men selv om trekors ble brent og jernkors skrotet, nyttet det ikke. Det dukket alltid opp nye kors.

 

Korshøyden ble et symbol på den passive, seige politiske kampen mot sovjetdiktaturet. Minst like berømt ble verdens lengste menneskekjede som gikk fra Vilnius i sør til Tallinn i nord over 650 kilometer. Mer enn to millioner baltere sto hånd i hånd 23. august i en stille protest mot tvangsekteskapet med Sovjediktaturet. Vi fortsetter de siste 150 km til Riga, Latvias hovedstad. Der sjekker vi inn på vårt 4* hoell og legger inn en pause før vi samles på en av restaurantene i den historiske gamlebyen til middag. (Dagsetappe 350 km)

 

5. dag, lørdag, 25. mai, Riga

Etter frokost blir det sightseeing med buss og til fots i et flott strøk med ca 800 jugendstilbygninger, - alle vakkert restaurert. Denne bygningsmassen har gitt Riga navnet Europas jugendstilmetropol. Vi skal innom det store markedet og bli orientert om priser og lønninger, men også nazitiden som ble avløst av sovjet-diktaturet fram til 1991.

 

Guiden vår vil fortelle om historien, tradisjoner og hverdagen i Latvia. Vi fortsetter turen til fots i gamlebyen. Der blir vi ført tilbake til hansatiden og den blomstrende handelen som tysk-baltiske kjøpmenn drev allerede på 1400-tallet. Kjøpmennenes forsamlingshus på rådhusplassen, patrisierhusene og gavlhusene med handelskontorer vitner om det som var en steinrik by. Og rådhuset er den best bevarte gotiske bygningen i Nord-Europa, og rådhusapoteket er Europas eldste. Av andre severdigheter går vi innom slottet og domkirken. Domen er utstyrt med Europas største orgel. Lunsjpause.

 

Om ettermiddagen forslår vi utflukt til badebyen Jurmala, den baltiske utgaven av Cote d'Azur ca. 20 minutters kjøretur fra Riga. Fra tidligere tiders russiske tsarfamilier til dagens nyrike russere har Jurmala alltid vært et populært feriested for den russiske overklassen. Kurbyen har flotte spa-hoteller til hyggelige priser, 30 km med sandstrender og en oppsiktsvekkende bebyggelse. Vel verd et besøk. Vi tar oss tid til å teste badetemperaturene og kafelivet. Retur til hotellet i Riga og middag.

 

6. dag, søndag, 26. mai, Riga

Dette er dagen uten program, der du er din egen herre om du vil streife rundt, shoppe, gjøre din egen oppdagelsesreise eller bare slappe av på en av de mange kafeene og studere folkelivet. Du vil bli overrasket over det lave prisnivået i Riga som i andre byer på Baltikum. Det eneste som er organisert utover frokost er felles middag om kvelden. Reiseleder står til disposisjon hele dagen. Hotell i Riga.

 

7. dag, mandag, 27. mai, Riga – Tallinn i Estland

Dagens reisemål er Estlands hovedstad, Tallinn. Fra Riga kjører vi gjennom vakre landskaper langs Rigabukten. Første stopp er estenes badeparadis, Pärnu i Rigabukten som ligger der i en døsig middelhavsatmosfære. Badebyen ble grunnlagt i 1247 av den tyske orden, en tysk geistlig ridderorden som hadde satt seg til mål å tvangskristne de baltiske hedningene. På 1600-tallet ble Pärnu erobret av svenskene og var svensk i nesten 100 år. Vi setter av tid til et kafebesøk og en dukkert i Østersjøen for den som lar seg friste. Deretter følger vi kystveien, Via Baltica, gjennom myke landskaper de siste 130 km til Tallinn.

 

Etter å ha sjekket inn på vårt 4 stjerners hotell i Estlands hovedstad for de neste to nettene tar vi en liten byvandring gjennom den middelalderske gamlebyen for å få de første inntrykkene. Deretter middag. Toompea er navnet på slottshøyden i Tallinn, hovedstaden i Estland. Her ligger borgen, den russisk-ortodokse kirken, parlamentet og regjeringskontorene og er utgangspunkt for vår sightseeingtur.

 

8. dag, tirsdag, 28. mai, Tallinn

Etter frokost blir det bysightseeing med vår guide. Vi begynner på slottshøyden Toompea med den russisk-ortodokse Aleksander Nevskij-katedralen. Vi møter en av de ortodokse prestene og får høre om hans syn på det nye uavhengige Estland. Her oppe ligger også borgen som ble erobret av danske korsfarere i 1219. I følge et populært dansk sagn falt det aller første danske flagget (Dannebrog) ned fra himmelen under et av de viktige slagene om borgen. Det ga danskene fornyet styrke og derfor slo de esterne, forteller sagnet. Her oppe på Toompea ligger også Estlands parlament og regjeringsbygningen.

 

I den nordlige delen av gamlebyen ligger Olaikirken, oppkalt etter kong Olav II Haraldsson, som var de sjøfarendes høye beskytter. Kirken er kjent for sitt 125 meter høye kirketårn, som skipsfarten brukte som landemerke. Resten av dagen overlater vi til det private initiativ. I kveld blir det middag etter middelalderens oppskrifter i restaurant Peppersack i gamlebyen like ved Rådhusplassen. Bygningen er fra 1370.

 

9. dag, onsdag, 29. mai, Tallinn - Stavanger

Vi har flyavgang kl. 11:00, og med tidlig frammøte på flyplassen er det ikke mer enn tiden av veien. Rett etter frokost blir vi hentet av vår buss og kjørt til flyplassen i Tallinn. Vi har SAS hele veien, først til København og derfra til Stavanger. Ankomst kl. 14:10.

 

Pris per pers i dobbeltrom: 13.995 kr., tillegg for enkeltrom: 2100 kr.

 

 

Prisen inkluderer:

* Fly fra Stavanger til Vilnius og retur fra Tallinn inkl. alle avgifter.

* Vår egen buss under alle reiser og utflukter i Baltikum.

* Førsteklasses hoteller, inkl. frokost og middag (halvpensjon).

* Alle utflukter.

* Alle inngangsbilletter til museer, historiske bygninger o.l.

* Lokale engelsk- og svensktalende guider.

* Norsk reiseleder.

 

Ikke inkludert i prisen:

Drikkevarer til alle måltider.

Tips til sjåfør, lokale guider, og eventuelt hotellbetjening.

Reise- og avbestillingsforsikring.

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@himmelogjord.com

 

 

 

 

 

 

 

Bilder baltiske stater

Vilnius, hovedstasden i Litauen blir kalt Nordens Jerusalem for sine mange kirketårn, spir og kupler.

En av de mange hyggelige plassene i Vilnius.

Riga er Baltikums største by.

De ortodokse kirkene er utrolig vakre og ufattelig rike som Den hellige ånds kirke i Vilnius.

Toompea er navnet på slottshøyden i Tallinn. Her er borgen, den russisk-ortodokse kirken og parlamentet.

Riga har 800 bygninger holdt i ren jugendstil.

De baltiske folkene dannet en eneste lang menneskekjede fra ilnius i sør til Taøllinn i nord, 600 km lang, i for å signalisere uavehengighet fra Sovjetunionen.

Baltikum.

Latvia.

Latvias hovedstad Riga er et populært reisemål.

Copyright © All Rights Reserved