Baltiske stater

Frisk bris fra de

baltiske landene

Besøk hos våre nesten ukjente naboer i Litauen,

Latvia og Estland.

Turen går fra tirsdag, 21. mai til onsdag, 29 mai, 2019.

 

Bli med på en 9 dagers tur inn i en svunnen tid til våre nesten ukjente naboer Litauen, Latvia og Estland. Der vil du oppdage byer og landsbyer fullpakket av den gamle verdens sjarm og århundregamle tradisjoner. Samtidig møter vi vår egen tids baltere: moderne, kreative og mangesidige.

 

Vi flyr fra Sola over København til Vilnius, hovedstaden i Litauen, og derfra går det videre med vår egen buss slag i slag gjennom saftig grønne landskaper langs Via Baltica til Latvias hovedstad Riga og Estlands elegante Tallinn.

 

 

Underveis skal vi oppleve noen av Østersjøens flotte badebyer og små og store byer med fantasifulle byggverk holdt i overdådig barokk, jugendstilens lekende letthet og middelalderens tykke murer. Og vi skal treffe litauere, latviere og estlendere som vant den lange kampen for uavhengighet fra Sovjetdiktaturet.

 

 

Vi kan nevne noen av høydepunktene:

 

* Vilnius, hovedstaden i Litauen, ble i sin tid kalt "Nord-Europas Jerusalem" for sine 55 kirker og nesten 100

synagoger. Gamlebyen i Vilnius er den største og best bevarte middelalderbyen i Nord-Europa. Unesco har

gjort hele gamlebyen til en del av "verdens kulturarv".

* På veien fra Vilnius til Riga, hovedstaden i Latvia kommer i til den såkalte Korshøyden i Siauliai. På en liten

høyde står det tusener av kors, plassert der av vanlige folk. I kommunisttiden forsøkte russerne å jevne

høyden med jorda. Men det dukket alltid opp nye tusener av kors. Korshøyden ble symbolet på den seige,

passive politiske kampen mot sovjetdiktaturet.

 

* Riga, Latvias hovedstad, har en bydel med ca. 800 jugendstilbygninger, alle vakkert restaurert. Bygningene

har gitt Riva navnet Europas Jugendstil- metropol.

 

* Badebyen Jurmala ved Østersjøen er den baltiske utgaven av Cote d'Azur. Fra tidligere tiders russiske

tsarfamilier til dagens nyrike russere er Jurmala et populært feriested for den russiske overklassen med

flotte spa-hoteller til langt hyggeligere priser enn på den franske Riviera.

 

 

Turen i detalj:

 

1. dag, søndag, 28. august, Stavanger - Strømstad

Vi starter fra Haugesund kl. 06.30, Stavanger kl. 09.00, Sandnes kl. 09.15, påstigning langs E39 etter avtale. I Sandefjord kjører vi ombord i Color Lines ferge M/S Color Viking eller M/S Bohus med avgang kl. 17:00 til Strømstad. Overfarten tar to og en halv time. Vi spiser middag ombord og det er salg av tollfrie varer. Ankomst Strømstad kl.19:30. Hotellovernatting i Strømstad. Stavanger – Sandefjord med buss (440 km)

og Sandefjord – Strømstad (ferge)

 

2. dag, mandag, 29. august, Strømstad – Karlshamn, derfra nattferge

Etter frokost er det avreise til Karlshamn i Sør-Sverige. Antatt kjøretid er snaue seks timer. Det blir lagt inn flere pauser underveis. Vi skal nå DFDS Seaways nattferge til Klaipeda i Litauen med avgang kl. 19:00 og ankomst neste morgen kl. 09:00. Det er bestilt bord i restauranten for middag og lugarer.

Strømstad – Karlshamn 460 km og nattferge til Klaipeda i Litauen, ankomst kl :09:00

 

3. dag, tirsdag, 30. august, Klaipeda – Vilnius i Litauen

Det blir tidlig frokost på båten før vi klapper til kai i Klaipeda kl. 09:00. Vi kjører gjennom et vakkert typisk baltisk landskap forbi sjøer og skoger.

 

Underveis legger vi inn en pause i Kaunas, som er Litauens nest største by og en gang hovedstaden i Litauen. Det blir en luftetur i Laisves Aleja, «Frihetsalleen», i sentrum. I alleens forlengelse begynner gamlebyen med kafeer og restauranter, den katolske katedralen og rådhuset.

 

På ettermiddagen er vi framme i Vilnius, berømt for sitt arkitektoniske mangefold. Unesco har erklært hele gamlebyen til en del av verdensarven. Vi sjekker inn på vårt 4 * hotell. De som vil slappe av på hotellet fram til middag gjør det. De som ikke kan vente, men vil oppleve gamlebyen jo før jo heller kan slå følge med vår guide på en liten byvandring før middag. Hotell i Vilnius. (Dagsetappe 310 km)

 

4. dag, onsdag, 31. august, Vilnius

Etter frokost blir det sightseeing med buss og til fots i Vilnius. Byen har en 600 år gammel historie og ble i sin tid kalt Nord-Europas Jerusalem for sine 55 kirker og nesten 100 synagoger. Gamlebyen i Vilnius er den største og best bevarte middelalderbyen i Nord-Europa. I 1994 gjorde Unesco hele gamlebyen til en del av verdens kulturarv.

 

Vi går innom en av de mest kjente kirkene, St. Peter og Paul-kirken. Kirken inneholder over 2000 skulpturer. Ellers tar vi for oss universitetet fra 1300-tallet, presidentpalasset, katedralen, og kunstnerbydelen Uzupis, Vilnius' svar på Montmarte i Paris. Vi kommer etter hvert til ghettoområdet. Byen ble senter for et eksepsjonelt rikt intellektuelt liv på 1800- og 1900-tallet. 40 prosent av befolkningen var før andre verdenskrig av jødisk opprinnelse. Over 90 prosent av dem ble drept under nazismens herjinger under andre verdenskrig. Litauen var ikke før befridd fra nazismen før sovjetdiktaturet overtok. Vi skal gå innom det tidligere KGB-fengselet.

 

Lunsjpause.

Om ettermiddagen har vi utflukt til Trakai, en liten by en snau halvtime fra Vilnius. Her var Litauens viktigste forsvarsanlegg, en borg som ligger ute på en grønn øy i en innsjø. Borgen i Trakai var residensen til Litauens fyrstefamilier, før de i 1323 flyttet til Vilnius. Retur til Vilnius for middag og hotellovernatting.

 

5. dag, torsdag, 1.september Vilnius – Siauliai - Riga i Latvia

Vi forlater Vilnius etter frokost og setter kurs for Latvias hovedstad, Riga. Med sine 700.000 innbyggere er Riga Baltikums største by. 41,5 prosent av bybefolkningen er etniske latviere, 43,5 prosent er russere. Resten er av polsk, ukrainsk og hvitrussisk avstamning.

 

Men før vi kommer så langt blir det stopp på Korshøyden i Siauliai. På en liten høyde står det tusener av små og store kors laget av alle slags materialer. Korshøyden er blitt et valfartsted for Litauens katolikker. De kommer hit fra hele landet for å plassere et kors og be. I dag får korsene stå i fred, men det var ikke slik i sovjettiden. Gang på gang forsøkte sovjetstaten å jevne denne høyden med jorda.

 

Litauerne kalte forsøket «bulldoser-ateismen», men selv om trekors ble brent og jernkors skrotet, nyttet det ikke. Det dukket alltid opp nye kors. Korshøyden ble et symbol på den passive, seige politiske kampen mot sovjetdiktaturet.

 

Vi fortsetter de siste 150 km til Riga, Latvias hovedstad. Der sjekker vi inn på vårt 4* hotell og legger inn en velfortjent pause før vi samles på en av restaurantene i den historiske gamlebyen til middag.

(Dagsetappe 350 km)

 

6.dag, fredag, 2. september, Riga

Etter frokost blir det sightseeing med buss og til fots i et glamorøst strøk med ca 800 jugendstilbygninger, - alle vakkert restaurert. Denne bygningsmassen har gitt Riga navnet Europas jugendstilmetropol. Vi skal innom det store markedet og bli orientert om priser og lønninger, men også nazitiden som ble avløst av sovjet-diktaturet fram til 1991.

 

Guiden vår vil fortelle om historien, tradisjoner og hverdagen i Latvia. Vi fortsetter turen til fots i gamlebyen. Der blir vi ført tilbake til hansatiden og den blomstrende handelen som tysk-baltiske kjøpmenn drev allerede på 1400-tallet. Kjøpmennenes forsamlingshus på rådhusplassen, patrisierhusene og gavlhusene med handelskontorer vitner om en steinrik by.

 

Rådhuset er den best bevarte gotiske bygningen i Nord-Europa, og rådhusapoteket er Europas eldste. Av andre severdigheter går vi innom slottet og domkirken. Domen er utstyrt med Europas største orgel. Lunsjpause.

 

Om ettermiddagen forslår vi utflukt til badebyen Jurmala, den baltiske utgaven av Frankrikes Cote d'Azur ca. 20 minutters kjøretur fra Riga. Fra tidligere tiders russiske tsarfamilier til dagens nyrike russere har Jurmala alltid vært et populært feriested for den russiske overklassen. Kurbyen har flotte spa-hoteller til hyggelige priser, 30 km med sandstrender og en oppsiktsvekkende bebyggelse. Vel verd et besøk. Vi tar oss tid til å teste badetemperaturene og kafelivet. Retur til hotellet i Riga og middag.

 

7. dag, lørdag, 3. september, Riga

Det er dagen uten program, der du er din egen herre om du vil streife rundt, shoppe, ta din egen oppdagelsesreise eller bare slappe av på en av de mange kafeene og studere folkelivet. Du vil bli overrasket over det lave prisnivået i Riga som i andre byer i Baltikum. Det eneste som er organisert utover frokost er felles middag om kvelden. Reiseleder står til disposisjon hele dagen.

8. dag, søndag, 4. september, Riga – Tallinn i Estland

Dagens reisemål er Estlands hovedstad, Tallinn. Fra Riga kjører vi gjennom vakre landskaper langs Rigabukten. Første stopp er estenes badeparadis, Pärnu som ligger der i en døsig middelhavsatmosfære. Badebyen ble grunnlagt i 1247 av den tyske orden, en tysk ridderorden som hadde satt seg til mål å tvangskristne de baltiske hedningene. På 1600-tallet ble Pärnu erobret av svenskene og var svensk i nesten 100 år. Vi setter av tid til et kafebesøk og en dukkert i Østersjøen for den som lar seg friste. Deretter følger vi kystveien, Via Baltica, gjennom myke landskaper de siste 130 km til Tallinn.

 

Etter å ha sjekket inn på vårt 4 stjerners hotell i Estlands hovedstad for de neste to nettene

tar vi en liten byvandring gjennom den middelalderske gamlebyen for å få de første inntrykkene.

Deretter middag.

 

9. dag, mandag, 5. september, Tallinn

Etter frokost blir det bysightseeing med vår guide. Vi begynner på slottshøyden Toompea med den russisk-ortodokse Aleksander Nevskij-katedralen. Vi møter en av de ortodokse prestene og får høre om hans syn på det nye uavhengige Estland.

 

Her oppe ligger også borgen som ble erobret av danske korsfarere i 1219. I følge et populært dansk sagn falt det aller første danske flagget (Dannebrog) ned fra himmelen under et av de viktige slagene om borgen. Det ga danskene fornyet styrke og derfor slo de esterne, forteller sagnet. Her oppe på Toompea ligger også Estlands parlament og regjeringsbygningen.

 

I den nordlige delen av gamlebyen ligger Olaikirken, oppkalt etter kong Olav II Haraldsson, som var de sjøfarendes høye beskytter. Kirken er kjent for sitt 125 meter høye kirketårn, som skipsfarten brukte som landemerke. Men tårnet brakte også risiko med seg. Åtte ganger lynet ned og tre ganger brant kirken ned til grunnen.

10. dag, tirsdag, 6. september, Tallin – Nattferge til Stockholm, avgang 18:00

Vi sjekke ut av hotellet i Tallinn fra morgen av, men dere har hele formiddagen og halve ettermidagen til egen disposisjon. Vi har adresser til flere private kunstgallerier om det skulle være interesse for det. Ellers byr gamlebyen på mange håndverks- og suvenirbutikker, og det er koselige kafeer på hvert gatehjørne.

På båten er det bestilt lugarer og bord til oss i restauranten. Fergen byr også på duty free salg.

 

11. dag onsdag, 7. september Stockholm

Vi spiser frokost på båten og ankommer Stockholm kl. 10:15. Under innseilingen får vi med oss en av byens stoltheter: Skjærgården. Deretter blir det sightseeingtur med svensk guide et par timer, før vi sjekker inn på hotellet.

 

Stockholm by ligger på 14 øyer, der elven Mälaren møter Østersjøen. 53 broer knytter byen sammen, godt hjulpet av en liten armada av små ferger. Vi går inn i Gamla Stan med små innbydende trange gater fulle av hyggelige butikker og kafeer. I Gamla Stan ligger også Nobelhuset, Ridderhuset og det konglige slottet.

Vi overlater ettermiddagen til det private initiativ og møtes igjen til middag om kvelden.

 

12. dag, torsdag, 8. september Stockholm – Moss, ferge til Horten (520 km)

Etter frokost begynner hjemreisen. Det blir en lang tur gjennom Sverige forbi Västerås, Ørebro og Karlstad før vi passerer norskegrensen og når fram til Moss. Der tar vi ferge til Horten, før vi sjekker inn på hotellet og får en velfortjent middag.

 

Når vi har kjørt omtrent halve strekningen er vi i Karlskoga, hjembyen til Alfred Nobel. Alfred Nobel hadde egentlig tre «hjembyer», Paris, der han hadde en stort, flott leilighet på Champs Elysees, en pompøs villa i San Remo og herregården Bjørkborn i Karlskoga.

 

Herregården er forvandlet til Nobels museum. Vi avlegger museet et besøk og de som lar seg friste kan deretter gå innom kafeen «Saffran & Karemomma» og ta en lunsj før vi fortsetter til Norge.

 

13. dag, fredag, 9. september, Horten – Stavanger (470 km)

Etter frokost på hotellet fortsetter vi vestover gjennom Vestfold og Agder. Vi legger inn gode kjørepauser og får en lett lunsj på Horisonten ved Lillesand før turen går videre til Sandnes, Stavanger og Haugesund.

 

 

Pris per pers i dobbeltrom, klart i februar

Tillegg for enkeltrom

 

Prisen inkluderer:

* Bussturen som beskrevet i programmet

* Halvpensjon, frokost og middag på førsteklasses hoteller, og 2 lunsjer første og

siste dag.

* Color Lines ferge Sandefjord – Strømstad; DFDS Seaways nattferge fra

Karlshamn til Klaipeda i Litauen inklusive middag og lugar;

* Tallink Silja Lines nattferge fra Tallinn til Stockholm, inklusive lugar og middag. Duty

free salg.

* Ferge Moss-Horten.

* Alle utflukter* Alle inngangsbilletter til museer, historiske bygninger o.l.

* Lokale engelsk- og svensktalende guider

* Reiseleder

 

Ikke inkludert i prisen:

Drikkevarer til alle måltider

Tips til sjåfør, lokale guider, og eventuelt hotellbetjening

 

Påmelding til turen:

Reiser mellom himmel og jord

Stein Viksveen

Breivikveien 33 B

N-4014 Stavanger/Norway

Tel (+47) 51 11 09 25

Cell (+47) 91 60 95 12

stein@himmelogjord.com

 

 

 

 

 

 

 

Bilder baltiske stater

Vilnius, hovedstasden i Litauen blir kalt Nordens Jerusalem for sine mange kirketårn, spir og kupler.

En av de mange hyggeølige plassene i Vilnius.

Riga er Baltikums største by.

De ortodokse kirkene er utrolig vakre og ufattelig rike som Den hellige ånds kirke i Vilnius.

Toompea er navnet på slottshøyden i Tallinn. Her er borgen, den russisk-ortodokse kirken og parlamentet.

Riga har 800 bygninger holdt i ren jugendsti.

De baltiske folkene dannet en eneste lang menneskekjede fra ilnius i sør til Taøllinn i nord, 600 km lang, i for å signalisere uavehengighet fra Sovjetunionen.

Baltikum

Latvia

Latvias hovedstad Riga er et populært reisemål.

Copyright © All Rights Reserved